Naslovnica Vijesti Svijet

Rusi: “Ne želimo raditi do smrti”

Reforma prijeti Putinovoj popularnosti, ali slaba oporba neće ga ugroziti na nedjeljnim izborima, smatra analitičar Davor Boban.
07. rujna 2018. u 10:15 12 komentara 653 prikaza
Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell

Vladimir Putin počeo je gubiti popularnost među građanima. Dosad nedirnutog imidža u ruskoj javnosti, pogotovo od aneksije dijela ukrajinskog teritorija, nakon najave mirovinske reforme koja će podići dob za odlazak u mirovinu muškarcima sa 60 na 65 te ženama s 55 na 60, Putin je pred padom popularnosti u zemlji.

u nedjelju izbori Tisuće ljudi po cijeloj Rusiji prosvjeduju protiv mirovinskih reforma

Votka rano ubija

I to upravo u najgorem trenutku jer u nedjelju Rusi izlaze na regionalne izbore, na kojima će izabirati i guvernere pokrajina.

Ankete govore da čak 71 posto Rusa ne podržava premijera Dmitrija Medvedeva, prema kojem su okrenuli kritičku oštricu te 68 posto njih smatra da parlament zemlje ne radi dobro. Protiv te reforme snažna je Komunistička stranka organizirala prošle nedjelje prosvjede na koje su došle tisuće Rusa. Podrška Putinu pritom je pala za deset posto i sada iznosi još uvijek visokih 70 posto.

Ruski predsjednik prošli je tjedan, nasuprot svog imidža tvrdog vođe, zbog toga razvodnio prijedlog vlade jer su prema prvom prijedlogu žene morale ići u mirovinu sa 63. Iako su ekonomisti rekli da nema alternative i da se granica za umirovljenje nije mijenjala gotovo sto godina, Rusi su zavapili da će morati raditi do smrti jer je životna dob za muškarce 66 godina. Ona je tako niska, tvrde analitičari, ponajprije zbog ljubavi Rusa prema alkoholu, naročito votki.

'kanibalistička reforma' Rusi prosvjeduju protiv mirovinske reforme unatoč Putinovim ustupcima

Dobar poznavatelj ruskog političkog sustava, profesor s Fakulteta političkih znanosti Davor Boban smatra da je ta reforma jedan od najvećih problema za Putina od predsjedničkih izbora 2012.

– Vrlo nepopularna reforma, koja inače nije jedinstvena za Rusiju, prijeti njegovoj popularnosti. S druge strane, njezina opasnost za Putina oslabljena je činjenicom da je službeno predlaže vlada, a ne on sam – smatra Boban i dodaje da je Putin odavno prozvan “teflonskim” predsjednikom, dakle liderom na kojega se ne lijepe afere.

Vladimir Putin burne reakcije Rad do smrti? Rusi ljutiti zbog planiranog podizanja dobi za umirovljenje

Mediji nisu slobodni

Nakon izbora na kojima će se birati i gradonačelnik Moskve, smatra Boban, može se očekivati daljnja dominacija Putinove stranke Jedinstvene Rusije.

– Da bi se ruska oporba mogla mobilizirati, morala bi biti snažna, organizirana i imati uporište među ruskim građanima. Pa ipak, ona je trenutačno vrlo slaba pa je malo vjerojatno da bi mogla iskoristiti nezadovoljstvo ruskih građana spomenutom reformom. Usto, mediji u Rusiji ne smatraju se slobodnima pa je i prenošenje stavova oporbenih stranaka i organizacija u javnost prilično ograničeno – pojašnjava Boban.

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?
 • stomugromova:

  Jako mu opada popularnost.Sada je jedva nekih 75%.

 • golub Vaso:

  to što Hrvati rade duže od Rusa nije tema, glavno da ste po nalogu soroša našli nešto protiv Putina

 • Avatar stinkyink
  stinkyink:

  interesantno je ovo. kad su britanci digli sa 60 na 66 za muskarce i sa 55 na 60 za zene i to ima vec tri godine ( sa tendencijom da i dalje dizu mirovinsku dob tako da oni rodjeni 1963-ce ... prikaži još!e ce ici sa 70 godina u penziju) onda niste nista pisali, ili je ovo jos jedna izlika americkih podguznih muha iz vecernjeg da jos malo pljucnu na Putina i Rusiju. a drugo ne razumijem ovo pisanje. sto vas u biti zaboli sa koliko se godina ide u penziju u Rusiji.