Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak: Posljednji sovjetski predsjednik nudi novo aktiviranje, Rusi mu poručuju

Rusi: Ne vraćaj se, Gorbačove, uništio si SSSR i obogatio kriminalce

gorbačov
23.11.2009.
u 18:09

Rusi tvrde kako im je Gorbačov donio samo privatizacijski košmar.

U povodu 20. obljetnice rušenja Berlinskog zida zapadna je javnost opet posvetila pozornost političkim ambicijama posljednjeg lidera Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova. S jedne strane pozivajući Kremlj da ozbiljnije krene u obračun s korupcijom i ovisnošću ruske ekonomije o izvozu sirovina, a s druge kritizirajući same građane zbog “paternalističkih očekivanja vladine podrške”, Gorbačov je po tko zna koji put sugerirao da bi se htio ozbiljnije uključiti u politički život Rusije.

– Problemi koje vidim motiviraju me na stvaranje političke snage koja bi mogla oponirati, postavljati pitanja. Očito je da za tako nešto postoji potreba – prenosi AP izjavu 78-godišnjeg Gorbačova.

Slab odjek u javnosti
Nobelov laureat za mir ‘90., pokretač politika poznatih kao glasnost i perestrojka, koje su 80-ih liberalizirale SSSR te dovele do sloma komunističkih diktatura u Europi i kraja hladnog rata, i danas se trudi biti aktivan. No njegov istup, kao i mnogi ranije, prošao je posve nezapaženo u ruskoj javnosti. S jedne strane, za mnoge u domovini Gorbačov je do današnjeg dana ostao “agent Zapada”, koji je svojim liberalnim reformama podvalio trojanskog konja sovjetskom imperiju.

Također, bez obzira na stav o samom Gorbačovu i reformama koje su tada pozdravljale mase, mnoge ruske građane iritira dojam da Zapad zanemaruje činjenicu kako su 80-ih godina, pored liberalizacije, udareni i temelji za pretvorbeni košmar te uzlet kriminalnih skupina koje su u 90-ima poharale njihovu – i ne samo njihovu – zemlju.

S druge strane, Gorbačov kao suvremeni politički aktivist nije osobito omiljen ni kod domaće oporbe.

Fiktivna partija
Kad je lani Gorbačov sa svojim partnerom, oligarhom i bivšim KGB-ovcem Aleksandrom Lebedjevom u New York Timesu objavio kako osniva socijaldemokratsku stranku, reakcija Garija Kasparova u razgovoru za Večernji list bila je da je riječ o fiktivnoj partiji, još jednom kremaljskom spinu. Frontmen pokreta Solidarnost i Druga Rusija Gorbačova je tada nazvao osvjedočenim pobornikom Vladimira Putina, uvjeravajući kako se za njegove socijaldemokrate više neće čuti. I doista – do dana današnjeg na tu navodnu stranku kao da se zaboravilo.

No Gorbačov je ujedno i suvlasnik Nove Gazete, najpoznatijeg oporbenog lista u Rusiji. NG osvjetljava brojna pitanja i afere, a nekoliko je njezinih novinara i suradnika životom platilo svoj rad.

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
19:04 23.11.2009.

23.11.2009. u 18:59h Venlo Kad dolaziš u Beograd? Ja sam ti već poželeo dobrodošlicu.

OB
-obrisani-
19:06 23.11.2009.

Sutra navečer sam U Bg(jebiga,omaklo mi se veliko u,hahaha).

OB
-obrisani-
18:59 23.11.2009.

Dobro cvrčak,idemo na kavu ili ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije