Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE VRIJEDNE METE

Rusi locirali tri ukrajinska helikoptera - ubrzo su dva uništena, a jedan je uspio pobjeći

Rat u Ukrajini
Telegram/Screenshot
13.03.2024.
u 16:05

Snimka pokazuje kako je kasetno streljivo bilo učinkovito na dva od tri helikoptera, dok je jedan uspio poletjeti. Nakon toga su dva preostala helikoptera Mi-8/17 uništena preciznim navođenim streljivom.

Ruski telegram kanali objavili su snimku uništenja dvaju ukrajinskih helikoptera MI-8/17 u naselju Novopavlovka na granici Donjecke i Dnjepropetrovske regije, nekoliko desetaka kilometara udaljenom od prve linije fronte. Izviđački ruski dron uočio je tri transportna helikoptera koja su sletjela radi ukrcaja ili iskrcaja, a vrlo brzo je to područje pogođeno kasetnim streljivom kojem je cilj bio oštetiti helikoptere toliko da ne mogu uzletjeti te ih time imobilizirati.

Snimka pokazuje kako je kasetno streljivo bilo učinkovito na dva od tri helikoptera, dok je jedan uspio poletjeti. Nakon toga su dva preostala helikoptera Mi-8/17 uništena preciznim navođenim streljivom.

Analitičari iskazuju kako su Rusi zadnjih nekoliko tjedana uništili nekoliko vrijednih meta, uključujući Patriote i Himarse, što ukazuje na unapređenje njihovih izviđačkih sposobnosti, kao i veliko ubrzanje reakcije dalekometnih lansera. Naime, nekoć je trebalo nekoliko sati ruskom sustavu da pokrene dalekometne napade na mobilne ciljeve, a sada je to, pokazuju snimke, svedeno praktički na nekoliko minuta.

Inače, tip helikoptera kakav je uništen na snimci je u svibnju prošle godine Ukrajini donirala i Hrvatska. Hrvatska je ukupno donirala 14 hrvatskih Mi-8 (12 Mi-8MTV-1 i dva Mi-8T). Mil Mi-8 je transportni helikopter sovjetske proizvodnje koji je u Sovjetskom Savezu ušao u upotrebu 1967. godine. Prema Mi-8 izrađene su brojne inačice, a koristi ga 50-ak zemalja.

VEZANI ČLANCI:

Prema neovisnoj internetskoj stranici Oryx, koja prati gubitke ruske i ukrajinske vojne tehnike temeljem vizualnih potvrda, do sada je u ovih nešto više od dvije godine rata Ukrajina izgubila najmanje 26 MI-8/17 helikoptera raznih inačica, a Rusija 34 takve letjelice.
U kolovozu prošle godine jedan MI-8 helikopter je iz Rusije na ukrajinsku stranu doveo ruski pilot Maksim Kuzminov (28), za što je dobio nagradu od 500.000 dolara u grivnama, nacionalnoj valuti Ukrajine te je pod lažnim identitetom sklonjen u Španjolsku. No, tamo je sredinom veljače ubijen, najvjerojatnije od ruske tajne službe koja ga je locirala.

GALERIJA Iz nje je pokradeno sve što je imalo vrijednost: Od ponosa Đakova ostali samo zidovi i šuma na krovu

Rat u Ukrajini
1/65

Komentara 2

Avatar gusjenica
gusjenica
11:15 14.03.2024.

Vrlo čudno ? Nisam profesionalni vojnik, ali nikada ne bih ovako izložio tri helikoptera. Kao u trgovini, na "izvolite".

SE
Serengeti
18:57 13.03.2024.

Gdje su ukrofili da nam kažu da su ovo zapravo bile drvene rakete? 🤣🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije