Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dmitrij Ribolovljev

Rus vlasnik Subašićeva Monaca pobjegao u Rusiju

Dmitrij Ribolovljev
Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS/PIXSELL
12.11.2018.
u 21:49

Poznati ruski tajkun sakupljač umjetnina i vlasnik kluba AS Monaco pred istragom pobjegao iz male kneževine

Dmitrij Ribolovljev ovog je vikenda stigao u Moskvu. Poznatom ruskom tajkunu, strastvenom skupljaču umjetnina, kao da u posljednje vrijeme ne ide, kao ni njegovu klubu AS Monacu, u kojem brani naš Danijel Subašić. Naime, razlog je Ribolovljevljeva odlaska u Moskvu istraga, predmetom koje je odjednom postao iako ju je pokrenuo sam želeći da se istraži stanovitog Yvesa Bouviera.

Riječ je o švicarskom trgovcu umjetninama od kojega je ruski tajkun između 2003. i 2014. godine kupio 38 vrijednih predmeta u vrijednosti dvije milijarde dolara. No, nakon tako plodonosne suradnje Ribolovljev je Bouviera optužio da ga je prevario za oko milijardu dolara naplaćujući pretjerane svote za predmeta koje mu je prodao. I ne samo njega nego i aukcijsku kuću Sotheby’s, i to za 380 milijuna dolara, optužujući ih da su Švicarcu pomagali da ih prevari.

Ribolovljevu je Bouvier prodao i znameniti portret “Salvator Mundi” Leonarda da Vincija, koju je tajkun lani prodao za 450 milijuna dolara preko aukcijske kuće Christie’s – postala je to najskuplja slika na svijetu. Zaradio je na njoj više od 300 milijuna dolara. Ruski biznismen, koji se obogatio na umjetnim gnojivima, poznat je i po tome što je 2008. godine kupio rezidenciju Donalda Trumpa u Palm Beachu za oko stotinu milijuna dolara.

U nevolje je Dmitrij Ribolovljev upao kada je, nakon što je tužio Bouviera, pariški Le Monde objavio kako je i on prošlog tjedna ispitan u monegaškoj policiji te mu je pretražena rezidencija La Belle Époque u Monacu. Nakon toga tajkun je dobio status službeno osumnjičenoga u istrazi koja u tom gradu državi traje već godinu dana. A istraga se, osim Bouvierom, bavi i Ribolovljevom jer je pokušao utjecati na pravosuđe Monaka, kneževine koja je poznata kao porezna oaza, ne bi li osudilo švicarskog trgovca umjetninama.

Nakon pisanja Le Mondea, u listopadu je zbog cijelog slučaja ostavku podnio čelni čovjek monegaškog pravosuđa Philippe Narmino. Zajedno s ruskim tajkunom u pritvoru su završili i njegova odvjetnica Tatiana Persheda te nekoliko monegaških pravosudnih dužnosnika, među kojima i Narmino te bivši ministar unutarnjih poslova Monaca Paul Masseron, svi osumnjičeni za korupciju.

Ribolovljevljevi predstavnici ističu kako nije bilo prepreka da njihov klijent napusti Monaco jer nije službeno optužen, već je samo osumnjičen, što po zakonima kneževine nije prepreka za slobodno kretanje.

>> Pogledajte video i saznajte koja su to mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Ključne riječi

Komentara 11

BL
bljak007
22:29 12.11.2018.

Čuj to.

DU
Deleted user
06:50 13.11.2018.

To je Ruski Mamic. Mogao je cak za njim u Hercegovinu gdje svi lopovi bjeze.

DU
Deleted user
09:33 13.11.2018.

Gde ćeš u Rusiju ni tamo više nije sigurno ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije