Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA MAESTRO

Rus bio ubačeni agent USKOK-a?

Mošnogorskija smo našli na radnom mjestu u agenciji Adrija - N.a.s.t.a.
Foto: Saša Miljević
19.06.2007.
u 21:59

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Boris Ivančić za sutra u 9 sati sazvao je ispitivanje osumnjičenih za malverzacije u Hrvatskom fondu za privatizaciju.

Hoće li Josip Matanić, Robert Peša, Igor Petlevski, Asja Piplović i Mladen Jandriček ovaj put iznijeti svoju obranu, kao što je to u ponedjeljak u nazočnosti odvjetnika Ljube Pavasovića-Viskovića učinio Ivan Gotovac, ne zna se. Jer branitelji zahtjev za provođenje istrage, koji je u jedan sat u noći podnio USKOK, nisu dobili, već će im, kako je to propisano, njegov sadržaj biti predočen na sudu.

USKOK traži pritvor za sve osumnjičene, te predlaže i da se cijeli postupak zaštiti, da sve osobe sudac obveže da čuvaju kao tajnu sve što doznaju u postupku, te da ih upozori da je odavanje tajne kazneno djelo. Jedini od uhićenih koji dosad nije imao priliku reći hoće li iznijeti obranu ili ne jest zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder.

Prije no što je trebao biti doveden na sud završio je, zbog problema sa srcem, u bolnici. Njegova odvjetnica Jasna Novak nije bila voljna za ikakav komentar, naglasivši kako je riječ o predmetu USKOK-a koji je po definiciji tajan.

Prijava USKOK-u
I dok je akcija Maestro i dalje jedna od top-vijesti u Hrvatskoj, tjednik Nacional u novom je broju objavio priču kako su za raskrinkavanje malverzacija u fondu zaslužni Rus Mihail Mošnogorskij i Joško Kuzmanić, označivši ih kao suradnike USKOK-a, koji su to postali prijavivši USKOK-u detalje vezane uz poslove u kojima su dužnosnici Fonda mito tražili od njih.

 Ja sam, na žalost, sada na putu. Nemam komentara  bila je jučer prva reakcija Mošnogorskija. Pitamo je li od njega i koliko mita traženo .

 Kazao sam da nemam komentara, danas je takav dan i takva situacija. Možda ću vam nešto reći tek sljedeći tjedan  uporan je bio Mošnogorskij. Nakon toga zaputili smo se u njegovu agenciju Adrija-N.a.s.t.a. Ondje smo u u malom uredu zatekli Mošnogorskija i tajnicu. Gotovo i nije bio iznenađen što nas vidi, ali je i dalje bio neraspoložen.

 Ništa vam neću reći, imam svoje razloge  kaže.

Stanić još nedostupan
Pitamo ga je li prestrašen, je li tko prijetio, a on se igra mobitelom i uporno ponavlja: 
Ne znam, ništa neću komentirati. Možete ovdje sjediti, neću ništa više reći.

Na vizitkama je tvrtke za reviziju softvera, kojoj je predsjednik uprave Joško Kuzmanić, navedena je ista adresa na kojoj je i Mošnogorskijeva agencije za nekretnine.

Kuzmanić, inače u Puli prilično poznat stručnjak za računala, nije nam želio potvrditi, ali nije ni zanijekao, priču o pomaganju u antikorupcijskoj aferi.

 Nemojte me ništa pitati, nemam komentar  kazao nam je u telefonskom razgovoru. Na pitanje možemo li očekivati komentar za desetak ili više dana, odgovorio je: Pitanje je što će biti!

Svjetlan Stanić, iz obitelji Stanić,članovi koje imaju nekoliko tvrtki u Hrvatskoj i BiH, koji se vodi kao osoba u bijegu, zasad nije kontaktirao sa sudom.


Sanader: Znao sam za akciju Maestro

Premijer Sanader rekao je u intervjuu RTL-u da je znao za akciju Maestro. – Za akciju smo znali predsjednik Mesić i ja – rekao je premijer, podsjetivši da su još u rujnu od državnih tijela zatražila borbu protiv kriminala i korupcije. Na pitanje vjeruje li potpredsjedniku Polančecu koji je demantirao navode osumnjičena Gotovca, odgovorio je da vjeruje Državnom odvjetništvu i organima progona koji su pratili gospodu iz Fonda više od godinu dana te drži da je bilo koji ministar ili netko treći s tim bio povezan, ne bi ostao sačuvan. Novac uložen u akciju bit će vraćen kao što će biti ukinuta i privatizacija onih tvrtki za koje se ustanovi da su privatizirane uz prijevaru. Sanader kao krajnji rezultat očekuje i zamrzavanje imovine počinitelja. (D. K.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije