Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjeverna Dalmacija

Rupa u nebu! Fascinantan meteorološki fenomen snimljen iz Biograda i okolice

fallstreak hole
Foto: Claudia Bobanović/Biograd/Crometeo
1/2
03.01.2015.
u 13:20

Kao i većina sličnih pojava, fallstreak hole još uvijek nema odgovarajući hrvatski prijevod. Poznata je i pod imenom hole punch cloud

Rijetka nebeska pojava jučer je privukla pažnju stanovnika Sjeverne Dalmacije. U sloju altokumulusa pojavila se – rupa! Radi se o fenomenu koji i danas, iako znamo kako nastaje, izaziva veliku pozornost i čuđenje, piše portal Crometeo.

Kao i većina sličnih pojava, fallstreak hole još uvijek nema odgovarajući hrvatski prijevod. Poznata je i pod imenom hole punch cloud. Gotovo se uvijek pojavljuje u sloju visokih oblaka iz roda kumulusa – cirokumulusa ili altokumulusa – i u pravilu je kružnog ili eliptičnog oblika.

Cijela priča počinje sa sićušnim kapljicama vode u tim oblacima koje se, usprkos niskoj temperaturi, još nisu smrznule (tzv.superohlađena voda) zbog toga što im nedostaju jezgre nukleacije, odnosno čestice oko kojih bi se kapljice vode mogle kristalizirati. No, jednom kad se ti kristali stvore, kapljice vode brzo nestaju domino-efektom u svim smjerovima i u oblaku nastaje rupa. Kristalići padaju dolje, što se često i vidi kao pojava nalik virgi. Ponekad, kao na slici koju je snimila Claudia Bobanović, na tim se kristalićima leda može vidjeti i pasunce.

Prema prihvaćenoj znanstvenoj teoriji, uzrok nagle kristalizacije superohlađenih vodenih kapljica su zrakoplovi. Tlak zraka neposredno iza njihovih krila kratkotrajno, ali brzo pada, čime se snižava i temperatura i omogućuje se stvaranje ledenih kristala. Ti kristali brzo “uništavaju” okolne vodene kapljice, u oblaku nastaje rupa, a sami kristali padaju dolje.

>> Na kopnu maglovito, ali u plusu, sutra na Jadranu ponovno bura s olujnim udarima

Komentara 12

Avatar kerumSekaVasoDipKarM_Linda
kerumSekaVasoDipKarM_Linda
16:50 03.01.2015.

Nego hoce li nam HAARP ponovo "podariti" poplave i poplaviti pola zemlje? Ili mozda ovaj put HAARP zeli nas zatresti sa "malo jacim" potresom?

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
16:28 03.01.2015.

Rupa u oblacima, a ne u nebu. Evo preveo sam vam, sad možete reći kako postoji zadovoljavajući prijevod.

Avatar abraham73
abraham73
13:27 03.01.2015.

fenomen to nije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije