Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnja blokadom

Rumunjska prijeti da će blokirati ulazak Hrvatske u EU

zastava, eu
Antonio Bronić/PIXSELL
04.01.2011.
u 15:51

Rumunjski ministar Teodor Baconschi zaprijetio je da će ulazak Hrvatske uvjetovati uvođenjem posebnog mehanizma kontrole zbog korupcije i organiziranog kriminala, kakav je njima nametnula EU

Može li Hrvatska zbog specifičnog položaja, s obzirom na to da je na pragu ulaska u EU, postati laka meta i talac partikularnih interesa država članica koji preko hrvatskih leđa, odnosno uvjetovanja davanja zelenog svjetla pridruživanju, pokušavaju prelomiti neke svoje zahtjeve ili nezadovoljstva Unijom, kao što je pokušala Slovenija uvjetovanjem rješavanja graničnog spora?

Dan nakon što je rumunjski ministar Teodor Baconschi u intervjuu za tamošnje dnevne novine Adevarul zaprijetio da će ulazak Hrvatske uvjetovati uvođenjem posebnog mehanizma kontrole zbog korupcije i organiziranog kriminala, kakav je njima nametnula EU i od kojeg ne odstupa pa im i dalje priječi ulazak u schengensku zonu, domaća diplomacija naglašava da je hrvatski iznimno zahtjevan pregovarački proces, prvi takve vrste, neka vrsta pretpristupnog monitoringa te da, ispuni li Hrvatska sva mjerila, nema zapreke za ulazak, čak i kad pojedine članice "zveckaju" prijetnjama.

Drugi pak diplomatski izvori kažu da politička volja oko primanja Hrvatske u Uniju postoji te da se ovakvi zahtjevi i prijetnje rješavaju "pojačanom diplomatskom aktivnošću", odnosno - pritiskom.

– Pogledajmo malo situaciju u Hrvatskoj. Podupiremo bilo kakvo proširenje EU na zapadni Balkan. No ne možemo prihvatiti da se to čini bez mehanizma suradnje i provjere, za procjenu napretka u ispunjavanju pravosudnih reformi i borbe protiv korupcije, sve dok se taj isti CVM primjenjuje kod nas – kazao je Baconschi.

Baconschi je još u travnju prošle godine hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću naglasio da je hrvatski pregovarački proces vrlo zahtjevan, što je ''jamstvo da Hrvatskoj neće trebati nikakav dodatni mehanizam kontrole nakon ulaska u EU", pa njegovu promjenu retorike treba gledati u svjetlu rumunjskih i bugarskih težnji da uđu u schengenski prostor do 2011., što je onemogućeno nakon što su Njemačka i Francuska u prosincu poslale pismo Europskoj komisiji u kojem se tome protive jer traže da te države prvo uklone slabe točke u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

No, slažu se europski i domaći diplomati, hrvatski pregovarački proces i ispunjavanje mjerila dovoljno je jamstvo da monitoring neće biti potreban te da pojedinačni interesi neće stati na put  hrvatskom ulasku u EU.

– Novi mehanizam mjerila predstavlja pretpristupni monitoring oblikovan tako da osigurava da ni jedna obveza ne ostane za razdoblje nakon pristupanja. U ovom trenutku Hrvatska je ispunila gotovo sva mjerila u svim poglavljima, a spomenuti mehanizam mjerila Hrvatskoj omogućuje da nakon dovršetka pregovora ima čvrst dokaz svoje pune spremnosti za članstvo u EU –  kažu iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

Slično misle i u Bruxellesu otkud naglašavaju kako se "proces proširenja zasniva na vlastitim zaslugama, sa svakom zemljom posebno".

–  Što se Hrvatske tiče, nismo još u fazi da o tome razgovaramo. Istinski se nadamo da nećemo morati uvesti isti mehanizam i za Hrvatsku i smatramo da sadašnji mehanizam za Bugarsku i Rumunjsku ne bi trebao biti presedan za neku drugu zemlju –  rekla je Natasha Butler, glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fülea.

Komentara 347

CU
culi
19:09 04.01.2011.

Za one kaj su protiv Tita bilo je dobro za vrijeme Tita, imam 30g. i otkad pamtim, znači imal sam 10g. od 90-ih ide samo na gore.

VB
Veseli Bekrija
16:24 04.01.2011.

Privođenjem J.F. Otta, vlasnika Orco grupe, koja je uložila značajna sredstva u Sunčani Hrvar. samo smo pokazali Europi i svijetu kako mi doživljavamo \"borbu protiv korupcije\" - šaljemo poruku investitorima da nas zaobilaze u velikom krugu, jer ovdje prijeti OZNA i UDBA, koja hapsi sve one koji ne ispunjavaju očekivanja naše Vlade. Sačuvaj Bože da se neko sjetio pozvati Pjerina Bebića i te naše lokalne rekatare na obavijesni razgovor. Užaaaas!

OB
-obrisani-
17:54 04.01.2011.

04.01.2011. u 17:49h Pippo9 je napisao/la: ...Pipek,daj si nekog dolmecera u sekretarijatu ak ne kuzis: 4 januari 2011, 10:32. EUOBSERVER / BRUSSELS - Romania is threatening to create problems for Croatia\'s EU accession bid in a diplomatic counter-attack against delaysays to its own entry into the EU\'s border-free Schengen zone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije