Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

Rumunji glasaju o zabrani gay brakova ustavom

Rumunjska referendum
Foto: Reuters
06.10.2018.
u 10:20

Pozvano je 19 milijuna Rumunja da odluče hoće li se ustavom brak definirati kao zajednica “muškarca i žene”ili “supružnika”.

Gotovo 19 milijuna rumunjskih birača u subotu i nedjelju, odlučiti će na referendumu treba li ustavom zabraniti istospolne brakove.

Zabranu podržava Rumunjska Pravoslavna crkva, utjecajna institucija čiji je patrijarh cijenio da je referendum “iskaz domoljublja”. Očekuje se da će pobijediti pobornici zabrane istospolnih brakova i da će se ustavom brak definirati kao “zajednica muškarca i žene”, a ne “supružnika”. Pravno gledano ništa se neće promijeniti jer rumunjsko zakonodavstvo ionako ne dopušta istospolne brakove.

Otkako je odlučeno da će se ići na referendum “društvo se naglo podijelilo”, rekao je Florin Buhuceanu, aktivist rumunjske LGBT zajednice. Da bi referendum bio valjan, mora se odazvati 30 posto birača. Vladajući socijaldemokrati i njihovi liberalni saveznici tvrde da su neutralni.

Komentara 20

RE
reborn
10:49 06.10.2018.

"Gay brakovi"? Što je to? To nigdje ne postoji...

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
10:45 06.10.2018.

bravo treba zabraniti anemiju i cedu

Avatar Mi sami
Mi sami
14:06 06.10.2018.

I Rumunji su pametniji od nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije