Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'VRUĆI' BILATERALNI SUSRET NA VRHU

Rukovanjem pred novinarima počeo sastanak Ive Sanadera i Boruta Pahora

24.02.2009.
u 09:21

Rukovanjem pred više od 40 nazočnih novinara i snimatelja slovenski premijer Borut Pahor primio je u dvorcu Mokrice svojega hrvatskog kolegu Ivu Sanadera. To je prvi susret dvojice premijera otkad nam je sjeverni susjed blokirao pristupne pregovore s EU. Započeo je bilateralni susret na vrhu, a "vruće" teme razgovora ohladit će barem meteorološki obilan snijeg koji pada u Mokricama.


Video: M. Kuman, S. Majdandžić

Od ovog susreta hrvatskog i slovenskog predsjednika vlade javnost dviju država ne očekuje nikakav spektakularan rasplet sadašnje situacije već više informativni sastanak na vrhu zbog vrlo zategnutih odnosa kakve nikada do sada dvije države nisu zabilježile u svojoj povijesti.

Na sastanku su uz premijere nazočni i ministri vanjskih poslova obiju država. Početak sastanka predviđen je za 12.30 sati, dok se izjave za medije predviđaju sat vremena kasnije.

Ovo je prvi sastanak dvojice premijera od kada je Slovenija blokirala pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom te povela raspravu o mogućem referendumu za naš pristup NATO-u.


Izvještava: Sanela Majdandžić

Hrvatski je premijer već nekoliko puta obznanio kako se sva otvorena pitanja između dvije države mogu riješiti jedino stavljanjem svih argumenata obiju strana pred Međunarodni sud u Haagu.

Odlazak na sud priželjkuje i predsjednik Stjepan Mesić koji smatra da susret neće polučiti neki poseban uspjeh.

Mesić ocjenjuje kako je Slovenija ušla 2004. godine u Europsku uniju s također s otvorenim pitanjima s Hrvatskom, ali za koja mi nismo povlačili nikakve međunarodne aktivnosti koje bi mogle usporiti ili zaustaviti pristup naših susjeda u EU. Stoga predsjednik Mesić ne vidi razlog da Slovenija zbog istih otvorenih pitanja nama stavlja blokade za prijem u članstvo EU ili raspisuje referendum za pristup u NATO.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije