Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ostavio Australiju i plaću od 38.000 kn: 'Ostajem u svojoj Hrvatskoj'

– Sve je to krasno i idilično gledajući s egzistencijalne strane, ali ipak ostaje gorak okus da gradite i radite za tuđu državu – ispričao je 28-godišnji Rudolf Grljušić
27. travnja 2015. u 14:48 35 komentara 8848 prikaza
Rudolf Grljušić
Foto: Facebook/ Pixsell

I dok popriličan broj mladih ljudi u potrazi za boljim životom odlazi iz Hrvatske, 28-godišnji diplomirani inženjer građevinarstva napravio je suprotno – vratio se iz Australije u Hrvatsku.

Rudolf Grljušić iz Banje pokraj Vrgorca otišao je raditi u Australiju u tvrtku njegove tetke nakon što je završio fakultet u Splitu. – Australija je obećana zemlja za mlade ljude i svakomu tko je ambiciozan i spreman uložiti trud zaista nudi bezbroj različitih mogućnosti, pogotovo ako je stručno potkovan i visokoškolovan – ispričao je Rudolf za Slobodnu Dalmaciju.

Rekao je kako običan građevinski radnik u Australiji može mjesečno zaraditi oko 5000 tamošnjih dolara, a to je oko 27.000 kuna. Isplata je svakih 15 dana. – Prosječna plaća, u koju spada i moja, kreće se oko 7000 dolara, odnosno oko 38.000 kuna. Znači, sve ovisi o iskustvu, zalaganju na poslu, odlascima na teren, koji može biti udaljen i 3000 kilometara, do prekovremenih sati, a posebno se dobro plaća rad u sjevernom dijelu zapadne Australije, gdje su rudnici – kaže Rudolf i otkriva drugu stranu života u inozemstvu.

– Sve je to krasno i idilično gledajući s egzistencijalne strane, ali ipak ostaje gorak okus da gradite i radite za tuđu državu i strano društvo. Možda će mnogima u Hrvatskoj u ovoj situaciji to zvučati suludo, ali to je moje mišljenje – ispričao je ovaj 28-godišnji inženjer građevinarstva.

– Donio sam odluku, ostajem u svojoj Hrvatskoj boriti se za svoj san sa svojim Vrgorčanima – rekao je Rudolf.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

>> 'Vrlo ste antiintelektualna zemlja. Imate potencijala, ali ga ne koristite'

>> Nisam još upoznala naciju koja voli kukati kao Hrvati

>> Kanađanka u Hrvatskoj pronašla drugi dom: 'Biti menadžer je sjajno, ali biti chef je ono što volim'

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati