Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži se rješenje

Rudarima kroz cijev dostavljaju hranu, vodu, kisik i - nadu

Rudari Peru
Reuters/PIXSELL
09.04.2012.
u 10:40

Rudari su ostali zatočeni nakon djelomičnog urušavanja rudnika zlata i bakra, a kroz cijev im se šalje tekućina i ubrizgava kisik

Čileanski scenarij – najgora noćna mora svih rudara – traje u Peruu. Devet radnika, među njima i otac i sin, ostalo je u četvrtak zatrpano u ilegalnom rudniku na jugu zemlje, a akciju spašavanja dodatno kompliciraju stalna urušavanja unutar okna.

Na dvije razine

Na površini, 250 metara iznad zarobljenih – najmlađem je 22, a najstarijem 59 godina – odmah je podignut kamp. Spasilačke i vatrogasne ekipe, liječnički timovi, ali i obitelji nesretnika ne miču se iz njega dok ne vide očeve, sinove i supruge. Zasad ih samo čuju. – Boli ih glava, imaju vrtoglavice, bolove u kostima, trese ih zimica, no nisu ozlijeđeni i žele što prije na površinu – kazala je supruga jednog od njih. S površine im upuhuju kisik, dostavljaju vodu i hranu kroz metalnu cijev koja služi i za komunikaciju s rudarima.

Kroz tu su cijev čuli glas Jacinta Parione: – Depresivni smo, molim vas, izvucite nas odavde! Potištenost je u takvim trenucima normalna, kao i tjeskoba, što najbolje znaju čileanski rudari koji su 69 dana bili izolirani pod zemljom, u strahu za život.

Srebro i bakar

No peruanske vlasti su oprezne – spašavanje rudara iz rudnika Cabeza de Negro, koji su vlasnici napustili prije više od dvadeset godina, no i dalje ilegalno radi, što je vrlo česta praksa u Peruu, ne uzimaju zdravo za gotovo. I prije nego što su državni dužnosnici dohrlili do ilegalnog rudnika srebra i bakra, tamo se već radilo na dvije razine: rudari vjedrima pokušavaju raščistiti put, dok se na površini ubrzano režu drvene grede za dodatnu potporu nakon što je u subotu akcija spašavanja prekinuta. Spasioci su, kažu, bili samo nekoliko metara udaljeni od rudara kad je konstrukcija popustila, a novo urušavanje ih natjeralo na povlačenje i odgodu od dva-tri dana.

Rudari, za to vrijeme, žvaču koku – biljku koja se oduvijek žvače prije ulaska u rudarsko okno, pa tako i sad kad su zarobljeni u njemu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije