Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVENIRALA HITNA

Rudari u Zenici ostaju u jamama dok im se ne isplate plaće, dio štrajka glađu

Prosvjed rudara u Sarajevu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/8
10.09.2019.
u 22:16

Deseci rudara iz prve dvije smjene tijekom dana ušli su u jame rudnika Stranjani i Stara jama iz kojih se vadi mrki ugljen no nakon završetka radnog vremena odbili su izaći i najavili su kako će u jamama ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi

Rudari rudnika ugljena u Zenici u utorak su odlučili ostati u jamama i na taj načn prosvjedovati zbog kašnjenja u isplati plaća, a zbog teškog zdravstvenog stanja nekih od prosvjednika u večernjim su satima morale intervenirati i ekipe hitne pomoći kako bi pružile pomoć najmanje trojici rudara kojima je pozlilo.

Deseci rudara iz prve dvije smjene tijekom dana ušli su u jame rudnika Stranjani i Stara jama iz kojih se vadi mrki ugljen no nakon završetka radnog vremena odbili su izaći i najavili su kako će u jamama ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Tu su odluku donijeli nakon što su bez dogovora završeni pregovori njihovih izaslanika s predstavnicima vlade Federacije BiH vođeni ranije tijekom dana u Sarajevu.

FOTO Ministar energije, rudarstva i industrije Nedmin Dzindic, predstavnik rudara Sinan Hasic i direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jasarevic nakon sastanka u Sarajevu

Prosvjed rudara u Sarajevu
1/5

Predsjednik sindikata rudara Nijaz Vardo danas je kazao kako su rudari u poslijepodnevnim satima u Staroj jami stupili i u štrajk glađu

Računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreznog duga koji je premašio iznos od 70 milijuna eura pa rudarima nisu isplaćena primanja za kolovoz.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, ilustracija

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić kazao je nakon pregovora s predstavnicima rudara kako je postojeće stanje neodrživo ali je istaknuo kako to nije odgovornost vade nego uprave rudnika i Elektroprivrede BiH u čijem sastavu oni posluju.

Kazao je kako zenički rudnik godinama posluje nerentablino jer po svakoj toni iskopanog ugljena gomila gubitke od 100 eura.

Predstavnici sindiata rudara najavili su kako bi od 13. rujna mogli stupiti u opći štrajk ukoliko im se do tada ne isplate zarađene plaće.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar TheJack
TheJack
02:11 11.09.2019.

Pa uvijek mogu naci neki laksi posao.

MS
mala_sova
22:30 10.09.2019.

Poruka rudarima u štrajku: jebite im majku.

VJ
vjaco
00:19 11.09.2019.

pozdrav komoratima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije