Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Rudari u Zenici ostaju u jamama dok im se ne isplate plaće, dio štrajka glađu

Deseci rudara iz prve dvije smjene tijekom dana ušli su u jame rudnika Stranjani i Stara jama iz kojih se vadi mrki ugljen no nakon završetka radnog vremena odbili su izaći i najavili su kako će u jamama ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi
10. rujna 2019. u 22:16 3 komentara 273 prikaza
Prosvjed rudara u Sarajevu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Rudari rudnika ugljena u Zenici u utorak su odlučili ostati u jamama i na taj načn prosvjedovati zbog kašnjenja u isplati plaća, a zbog teškog zdravstvenog stanja nekih od prosvjednika u večernjim su satima morale intervenirati i ekipe hitne pomoći kako bi pružile pomoć najmanje trojici rudara kojima je pozlilo.

Hitna pomoć u BiH Nesreća u BiH Dvojicu rudara zatrpao odron: 'Svi timovi su na terenu'

Deseci rudara iz prve dvije smjene tijekom dana ušli su u jame rudnika Stranjani i Stara jama iz kojih se vadi mrki ugljen no nakon završetka radnog vremena odbili su izaći i najavili su kako će u jamama ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Tu su odluku donijeli nakon što su bez dogovora završeni pregovori njihovih izaslanika s predstavnicima vlade Federacije BiH vođeni ranije tijekom dana u Sarajevu.

FOTO Ministar energije, rudarstva i industrije Nedmin Dzindic, predstavnik rudara Sinan Hasic i direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jasarevic nakon sastanka u Sarajevu

Prosvjed rudara u Sarajevu
1 / 5
Konferencija za medije nakon sastanka predstavnika Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i rudara rudnika mrkog uglja Breza i Zenica

Predsjednik sindikata rudara Nijaz Vardo danas je kazao kako su rudari u poslijepodnevnim satima u Staroj jami stupili i u štrajk glađu

Računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreznog duga koji je premašio iznos od 70 milijuna eura pa rudarima nisu isplaćena primanja za kolovoz.

Prosvjed rudara u Sarajevu | Autor : Armin Durgut/PIXSELL Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić kazao je nakon pregovora s predstavnicima rudara kako je postojeće stanje neodrživo ali je istaknuo kako to nije odgovornost vade nego uprave rudnika i Elektroprivrede BiH u čijem sastavu oni posluju.

Kazao je kako zenički rudnik godinama posluje nerentablino jer po svakoj toni iskopanog ugljena gomila gubitke od 100 eura.

Predstavnici sindiata rudara najavili su kako bi od 13. rujna mogli stupiti u opći štrajk ukoliko im se do tada ne isplate zarađene plaće.

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke