Naslovnica Vijesti Hrvatska

RTV pristojbu od 80 kuna plaćat će i svi prijevoznici u zemlji koji imaju kamione

Pozivi na prijavu prijamnika poslani su na adrese nekoliko stotina tvrtki
08. ožujka 2016. u 08:41 242 komentara 45379 prikaza
HRT
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Mnoge hrvatske cestovne prijevoznike su ovih dana šokirali dopisi Hrvatske radio-televizije koji su stigli na njihove adrese, a u kojima ih se poziva da prijave sve radioprijamnike u svojim kamionima i da za njih plaćaju RTV pristojbu.

Tako će tvrtka koja primjerice ima 35 kamiona za RTV pristojbu godišnje morati izdvajati čak 33.600 kuna.

Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, kaže da su mu se javili mnogi kolege kad su dobili dopise HRT-a i najavljuje da će od Vlade tražiti ukidanje takvih narazumnih nameta. U Hrvatskoj je, kaže, oko 54.000 vozila registriranih za međunarodni promet, i za svako to vozilo mora se plaćati mjesečno 80 kuna RTV pristojbe. Nije mu jasno, kaže, zašto bi prijevoznik morao plaćati tu pristojbu kad su njegovi kamioni 90 posto vremena izvan Hrvatske, a uostalom vozači tih kamiona ionako plaćaju tu pristojbu za prijamnike koje imaju kod kuće.

Na HRT-u kažu da su na temelju podataka iz MUP-a o korisnicima motornih vozila u leasingu poslali pozive za prijavu svima onima koji se koriste motornim vozilima na leasing, a koji nisu evidentirani platiše mjesečne pristojbe za prijamnik u motornomu vozilu. Nisu nam odgovorili na koliko su točno adresa poslali pozive za prijavu prijamnika, ali kažu da je riječ o nekoliko stotina tvrtki. No za slanje tih poziva imaju zakonsko pokriće pa objašnjavaju da su sve pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i druge fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, dužne sukladno Zakonu o HRT-u plaćati pristojbu na svaki prijamnik te da su obveznici plaćanja mjesečne pristojbe vlasnici ili posjednici prijamnika.

>>TV pretplata nije ni politička ni HRT-ova prćija

>>Novi ugovori o plaćama na HRT-u krajem veljače, Programsko vijeće u utorak iza zatvorenih vrata

Elipso

 • Avatar Houston^
  Houston^:

  Ovo se zove lopovluk. U zivotu nisam platio radio pretplatu za auto, a sada odjednom HTV zeli svima naplaćivati. Sto je sa kamionima koji nemaju radio, sto je sa autobusima kojima radio ne radi. Zanima me da li ce HTV ... prikaži još!TV naplacivati i iRadio, estrAdi i ostale internetske slobode koje su nam dostupne. Izgleda trecerazrednim voditeljima treba povisica a posrnuloj televizijskoj kuci novac da se izvuku sa dna jer su godinama trosili sakom i kapom

 • margaritas:

  Uzeti dobru metlu i počistiti HTV , sramota da jednu emisiju sa dva sudionika radi trideset ljudi od toga tri kamermana, tri šminkera , četiri sekretarice , tri scenarista....i sve to plača sirotinja sa minimalnom mirovinom.

 • krizevcifranc:

  Prokleti uhljebi, na tisuče ih je tamo, pa što svi oni tamo rade da mi je znat. Program nula sve je nula dajte nam mogučnost izbora pa da vidimo što čete onda. Ova trula država svašta nam nameće ali ovo je zbilja previše.