Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETNJA Nesigurna vožnja u Svačićevoj

Rotor - izlaz za opasno raskrižje

21.01.2009.
u 18:50

U prošlih sam tjedan dana u tri navrata u zadnji čas izbjegao sudare. Raskrižje u Svačićevoj, na bivšoj bosanskoj rampi, postalo je preopasno, a nitko o tome ne vodi brigu – žali se vozač Josip Matasović, koji, kaže, svakog dana onuda prolazi i stalno strahuje da mu se što ne dogodi.

Čak 18 nesreća
Da je raskrižje u Svačićevoj doista prijetnja sigurnosti vozača i drugih sudionika u prometu potvrđuju podaci PU brodsko-posavske. Samo od ljetos, kada je otvorena spojna cesta koja raskrižje povezuje sa zapadnom obilaznicom, dogodilo se 18 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba poginula, 16 ih je teže i lakše ozlijeđeno, a u osam sudara nastala je materijalna šteta.

– Nakon puštanja toga raskrižja u promet stalnim nadzorom naših prometnih ophodnji ukazali smo da bi na tome mjestu najbolje rješenje umjesto klasičnog raskrižja bio rotor, pa su Hrvatske ceste, Grad Brod, MUP i druge nadležne institucije pokrenuli projekt da se rotor i izgradi. Na ponuđeno idejno rješenje u vezi izgleda i funkcionalnosti rotora svoje smo mišljenje dali u kolovozu prošle godine i predložili kako da rotor bude što učinkovitiji i korisniji, da vozači budu sigurni.

Slično smo mišljenje dali i lani krajem studenog. Sa svoje stručne strane učinili smo sve što se od nas tražilo, a sada Hrvatske ceste kao investitor gradnje rotora trebaju u suradnji s Gradom ishoditi lokacijsku dozvolu i pokrenuti radove – kaže Ivica Ostrun, voditelj Pododsjeka za sigurnost cestovnog prome u PU brodsko-posavskoj.

Dva nova traka
Nadležnost nad Svačićevom i tamošnjim raskrižjem nedavno je od HC-a preuzela Županijska uprava za ceste, u kojoj ističu da će se gradnja rotora uskladiti s planiranom rekonstrukcijom Svačićeve. – Ta će ulica dobiti dva nova kolnička traka koji će se uklapati u budući rotor. Sada se radi glavni projekt i sve ovisi o investitoru – ističe Tomislav Ninčević, ravnatelj ŽUC-a. U Hrvatskim cestama, pak, kažu da bi gradnja rotora mogla početi najkasnije u lipnju ove godine ako u vezi natječaja i odabira izvođača radova ne bude nepredviđenih problema.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije