Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenstvo

Ronko: Tužit ću tajnika Sabora Josipa Sesara

ronko
Arhiva VL
03.02.2011.
u 14:57

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa zaključilo je da je Ronko neopravdano primao naknadu za odvojen život.

– Ovo doživljavam kao napad na svoju čast i ugled i slijedom toga tužit ću tajnika Hrvatskog sabora Josipa Sesara – poručio je zastupnik Zdravko Ronko (SDP) sa konferencije za novinare reagirajući na odluku Povjerenstva  za sprečavanje sukoba interesa po kojoj je za vrijeme šestomjesečnog bolovanja primao zastupnički paušal i naknadu za odvojeni život iako na to nije imao pravo te je kažnjen s deset tisuća kuna. Ronko kaže da je 4. lipnja 2009. doživio tešku tjelesnu ozljedu lijeve noge i desne ruke i imao je nekoliko operativnih zahvata.

– O tome je izviješten tajnik Sabora Sesar i on je temeljem dokumentacije Opće županijske bolnice iz Požege podnio prijavu za ozljedu na radu HZZO-u 15. lipnja 2009. Liječenje i rehabilitacija trajali su 7,5 mjeseci  i, kad god je bilo moguće tijekom bolovanja, stručnim su službama  predavane doznake za bolovanje, a korigirana je i naknada za bolovanje. Ova odluka nije utemeljena  i to je još jedan neuspio pokušaj jeftinog političkog pakiranja zlouporabom određenih saborskih tijela – tvrdi Ronko.

Nenad Stazić (SDP) tvrdi da je riječ o sramotnoj odluci Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa koja je donesena u  jednom sramotnom postupku.

– Riječ je o instrumentalizaciji ovog povjerenstva koje je ovom odlukom izgubilo svaki kredibilitet. Većina u tom tijelu odlučuje  po diktatu HDZ-a i to je sada očito. I tajnik  Sabora Sesar djeluje po diktatu HDZ-a i to protuzakonito i proturazumski. Iz svih predočenih dokaza posve je jasno vidljivo da tu nema govora ni o  kakvu sukobu  interesa ili nečasnom postupanju  zastupnika Ronka. Ovo je politički progon koji je time odurniji što se za njega koristi saborsko povjerenstvo. Nakon ovog slučaja svima u zemlji mora biti jasno što HDZ radi. HDZ neće prezati  od protuzakonitog ponašanja, difamiranja  političkih protivnika od zlouporabe povjerenstva i drugih tijela da pokušaju blato u kojem se valjaju baciti na druge – kaže Stazić i poručuje da, što se SDP-a tiče, u tome neće uspjeti.

Član povjerenstva Josip Leko kaže da je riječ ozljedi na radu i da je prijavljena tajniku Sabora koji upravlja administracijom Sabora.
– Ne vidim motiva za sukob privatnog i općeg. Član sam povjerenstva, ali rijetko idem na sjednice jer je pretvoreno u službu vladajućih. Poslije povjerenstva koje je ispitivalo satove Ive Sanadera HDZ je učinio sve da to povjerenstvo dovede u svoju službu jer, po logici stvari, oporba bi trebala kontrolirati vlast, a ne vlast vlast.
 Nisam našao nijednog elementa gdje bi se Ronkov interes kosio s općim interesom. Ako je netko nešto propustio, to je tajnik koji je mogao reći  da nema isplata dok ne dođu doznake – tvrdi Leko, a pitanje novinara znači li to da bi zastupnik bolje prošao da poput većine kolega i ne prijavljuje kad je na bolovanju, Leko je kazao da su to dobre špekulacije, ali da je Ronko prijavio ozljedu na radu. A Ronko je dodao da ima i sada zastupnika koji su po šest mjeseci izvan stroja, a da nisu ni prijavili bolovanje, no njih Sesar ne prijavljuje povjerenstvu.

Predsjednik Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Mate Kaćan odbacio je tvrdnje SDP-ovih zastupnika o političkom djelovanju tog tijela.
– Imamo u tom povjerenstvu predstavnike oporbe i uglednih javnih djelatnika. Odluka o kojoj govorite donesena je jednoglasno, a  vi možete pogledati tko je sve bio nazočan – zaključio je Kaćan.

– Na sjednici  Odbora za izbor i imenovanja  bio je slučaj Ronkova bolovanja. Jednoglasno smo donijeli odluku da on nije ispunio one obveze koje svaki zaposleni u Hrvatskoj mora ispuniti. To znači nakon isteka svakog mjeseca mora dostaviti doznake za bolovanje. No Ronko to nije činio šest mjeseci – tvrdi predsjednica Odbora Nevenka Majdenić (HDZ).

Razumljiva nam je odluka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa i nema smisla da SDP napada tajnika Sabora koji nije ništa kriv i koji nije ništa učinio. Na pitanje koliko je zastupnika u ovom sazivu bilo na bolovanju mjesecima, a nije uopće prijavilo bolovanje Majdenić je kazala da o tome nema informaciju. Svaki zastupnik odgovara sam za sebe i ništa se ne može sakriti. Znači li to da kad Ronko ne bi prijavio ozljedu na radu i kad se šest mjeseci ne bi pojavljivao, ništa se ne bi dogodilo, zanimalo je novinare. Krunoslav Markovinović (HDZ), član Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, odgovara da je tako.

No, upozorava,  riječ je o kriminalu jer je Ronko ozljedu doživio početkom lipnja, a tek dva mjeseca kasnije tražio je potvrdu od tajnika Sesara radi osiguranja. Naime, htio je iskoristiti policu osiguranja da bi dobio naknadu. A tek je šest mjeseci nakon ozljede, u prosincu 2009., dopremio doznake.  S doznakama je kasnio da bi dobio  naknadu za odvojen život, zastupnički paušal i 10 posto veću plaću jer u to vrijeme nam je smanjena plaća za toliko, tvrde Majdenić i Markovinović.

– Kad je sve dokaze morao prihvatiti, on je nadoknadio tih 17 tisuća kuna koje je dobio, a najveći je problem nastao kad ga je povjerenstvo zbog toga kaznilo sa 10 tisuća kuna – tvrdi Markovinović.

– Svu  korist koju je htio izvući, a nije uspio želi svaliti na tajnika Sabora Sesara koji je samo radio svoj posao. Svaki zastupnik i zaposlenik  odgovaraju  za dostavljanje doznaka – ustvrdila je Majdenić. Novinari su je upozorili da su saborske službe nekadašnjem zastupniku Karpraljeviću odbile uzeti doznake kada ih je donio uz objašnjenje da zastupnici nisu dužni otvarati bolovanje.

Znate li o kolikoj je odšteti za Ronka riječ, zanimalo je novinare. Markovinović je rekao da ne zna, ali kako zna da je Ronko tražio potvrdu kako bi izvukao odštetu. Dodao je da se ozljeda dogodila u Požegi kad je išao na neko primanje, a nije jasno je li tamo išao kao gradonačelnik ili kao zastupnik, no to se može tolerirati. Markovinović je dodao da je povjerenstvo odluku o Ronku donijelo jednoglasno i da su za to glasovali i Miljenko Dorić (HNS), ali i Antun Zorislav Petrović.

Komentara 33

Avatar kanonik
kanonik
15:25 03.02.2011.

Ozljeda na radu bože moj pa da to je 100 posto bolovanje.Jeli mu neki stroj uhvatio ruku i nogu.

LU
luanti
15:49 03.02.2011.

ronko jedan od većih lopova ali doče i on na red nema veze što je ozljeda na radu pa nema pravo naknadu za odvojeni život ako je kod kuće na bolovanju

OB
-obrisani-
09:16 05.02.2011.

koji ljigavac, odvojeni život kao sabornik i fotelja gradonačelnika Požege, nije li to nespojivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije