Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obama u kampanji

Romney ga je stigao, a on izvukao glavni adut: suprugu Michelle

obama (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
04.09.2012.
u 19:00

Četverodnevni skup prilika je da obama ponovno odmakne svom protivniku

U gradu Charlotte, u Sjevernoj Karolini, počela je stranačka konvencija Demokratske stranke na kojoj će Barack Obama službeno prihvatiti nominaciju za predsjedničkog kandidata te pokušati osigurati još jedan mandat u Bijeloj kući.

Predsjedavajući Demokratske konvencije Antonio Villaraigosa simbolično je udarcem čekića o govornicu otvorio stranački skup koji se održava u Cable Time Warner Areni, a na kojem sudjeluje 5556 delegata i 407 gostiju. Stranački čelnici, uključujući i poznate demokratske političare poput Billa Clintona, u svojim će govorima isticati predsjednikov rad u protekle četiri godine u borbi protiv nasilja, u povlačenju američkih snaga iz Iraka i Afganistana, akciji eliminacije Osame bin Ladena.

Kao pozornica

Michelle Obama jedna je od prvih govornica, i vjerojatno jedan od najjačih aduta za novi suprugov mandat. U svom će nastupu koristiti jednostavan rječnik i govoriti o temama koje zabrinjavaju američku srednju klasu poput nezaposlenosti i obrazovanja. Progovorit će i o teškim danima svoje mladosti kad nije u obiteljskoj kući bilo svega u izobilju, a otkrit će i koliki je studentski dug imala te kako se snalazi u ulozi majke s djecom u pubertetskoj dobi.

Demokrati dobro znaju da je konvencija stranke idealna pozornica s koje će idućih nekoliko dana poslati poruke biračima i boriti se za svaki neodlučni glas jer ankete pokazuju da su Barack Obama i njegov republikanski protukandidat Mitt Romney izjednačeni u postocima podrške. Ankete Reutersa i Ipsona govore da obojica kandidata dobivaju po 45 posto glasova među potencijalnim biračima, a tjedan dana prije Obama je pred Romneyem imao prednost od 4 posto glasova.

Te brojke potvrđuju da je prošlotjedna republikanska konvencija u Tampi pomogla Romneyu da se približi glasačima, ali još uvijek nedovoljno da sa sigurnošću pobijedi Obamu. U odnosu na Romneya, aktualni predsjednik je popularniji među Afro i Latinoamerikancima, ženama, gay populacijom i mlađim glasačima, pa ne čudi da će na konvenciji sudjelovati zastupnice ženskih prava, kao i pripadnici istospolnih zajednica.

Utjecajan govor

Pred Obamom, koji će govoriti u četvrtak navečer, velik je zadatak da pripremi utjecajan govor u kojem će, među ostalim, pokušati opovrgnuti tvrdnje republikanaca i Romneyja da je razočarao birače i nije ispunio obećanja iz predsjedničke kampanje 2008. godine kad je kao nova američka politička zvijezda suvereno pobijedio republikanca Johna McCaina.

Portal Huffington post navodi da su konvencije uoči izbora strateški važne jer većina birača tek poslije tih skupova počinje aktivno pratiti predsjedničku kampanju, a oni neodlučni izaberu svog kandidata.

Komentara 3

Avatar madcap
madcap
19:06 04.09.2012.

Ako ga Obama ne sašije s barem 10 %, Amerikanci će se pokazati svijetu kao prvorazredne političke tupine, gore od nas Hrvata.

LS
Ljuti Sipak sa Kacine
19:19 04.09.2012.

Evo ga ,ka ca san I reka , vec prvi pozitivni clanak a konvencija je tek pocela. Ali za vrijeme one druge niti jedan pozitivni clanak o Ramniju.

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
19:46 04.09.2012.

... siguran sam da neće Amerikanci po drugi put izabrati ovog obamu i ne samo zato što nije baš ništa za njih napravio ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije