Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDIZBORNA GROZNICA

Romney bi sada dobio samo 3 
posto glasova manje od Obame

AMERIČKI PREDSJEDNIČKI KANDIDATI (1)
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/3
01.10.2011.
u 12:00

Uz bok Romneyu je teksaški guverner Rick Perry kojemu ipak u zadnje vrijeme pada podrška.

Tri mjeseca prije početka stranačkih predizbora koji će iznjedriti republikanskog protukandidata predsjedniku Baracku Obami na izborima 2012. godine, već su se izdvojil i iskristalizirali neki kandidatati koji bi mogli ući u uži izbor. Mitt Romney, bivši guverner Massachussettsa, koji je visoko kotirao i u stranačkoj utrci prije četiri godine, trenutačno najbolje stoji. Njega, prema istraživanjima javnog mnijenja, koje je proveo Fox News, podržava 23 posto tradicionalno republikanskih birača koji izlaze na stranačke predizbore. Guvernera Teksasa Ricka Perryja podržava 19 posto.

Prerano za zaključke

Najeveće iznenađenje je Afroamerikanac Herman Cain, biznismen, političar i novinar koji je prošloga tjedna sasvim neočekivano završio na trećem mjestu republikanske top- ljestvice sa 17 posto glasova, što je čak 11 posto više nego prije mjesec dana.

Najveći gubitnik u posljednjih mjesec dana je Rick Perry, koji je izgubio deset posto podrške. Na popisu velikih gubitnika je i Michelle Bachmann, koja je prije dva i pol mjeseca imala 15 posto podrške, a sada ima samo tri posto. Premda većina analitičara tvrdu da je još uvijek prerano donositi zaključke, čini se da će u završnu bitku ući Romney, Cain i Perry. Mnogi konzervativno orijentirani republikanci rado bi za Obamina protukandidata izabrali Newta Gingricha, no on nema puno šanse. Iako mu je popularnost u posljednjih mjesec dana narasla za 8 posto, on sada može računati na samo 11 posto birača.

Nakon poraza prije tri godine, američki republikanci prošli su kroz poprilično kaotičnu fazu, no ipak su uspjeli na međuizborima za Kongres prošle godine preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom.

Nezahvalne prognoze

 Iako su ostvarili uspjeh, republikanci su i dalje podijeljeni iznutra, a podjele između ultrakonzervativnih i onih liberalnijih su vrlo su duboke.

Slični procesi se događaju se i u samom republikanskom biračkom tijelu, pa je krajnje nezahvalno prognozirati koji će predsjednički kandidat na kraju osvojiti stranačku nominaciju. Mitt Romney ima sve prednosti i samo jednu manu, a to je njegova vjerska pripadnost. On je mormon, pa je krajnje neizvjesno hoće li ga prihvatiti birači iz redova kršćanskih konzervativaca.

Ključne riječi

Komentara 14

RS
roland_song
13:30 01.10.2011.

VL, prije nego obrises moj komentar, obrisi proljev koji vasa nesposobna piskarala tipkaju ovdje. U zadnjem clanku ova veli da je ovaj Romni nasljedio Busa ko guverner texasa. Pa ovaj romni je bio guverner u Masacusetsu a nikad u texasu. Tamo je guverner ovaj Perry sto ona kaze da sed gubi. li i sve ankete navode da ce ponjedit Ron Paul sto ova ni ne spominje.

TE
Televizor
13:44 01.10.2011.

Koje to sve ankete navode kako je ron paul pobjediti? Besmislice! Tako je i na zadnjim izborima ron paul ima ogromnu vojsku internet aktivista pa je spušio na izborima big time.

OB
-obrisani-
12:47 01.10.2011.

odlično... pokazalo se da demokrati vode osvajačke ratove po svijetu... neka sada malo pobijede republikanci... primjetit ćete kako će odmah sve biti drugačije... itd... jelten...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije