Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Romi iz Paraga potpisuju peticiju potpore roditeljima hrvatske djece

Kažu da u školi nema segregacije te se slažu s prijedlogom ravnateljice da se nekoliko hrvatskih prvašića ne razmjesti u čak tri razredna odjela s po 15-ak romskih mališana.
14. svibnja 2010. u 16:30 0 komentara 23 prikaza
'14.05.2010., Trnovec - Mjestani romskog naselja Parag s Vidom Balogom na celu pisu peticiju potpore hrvatskoj djeci glede problema u OS Macinec. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'

Neka neromski prvašići budu zajedno u jednom razredu, a njima neka se priključe oni Romi koji mogu pratiti hrvatski jezik i njihov tempo. Podržavamo Boženu Dogšu, ravnateljicu Osnovne škole Macinec, i njezin prijedlog o formiranju razreda. Neka radi kao što je radila i svih ovih godina. U našoj školi nema segregacije – izjavio je jučer Vid Oršuš, predsjednik Mjesnog odbora Paraga, a oko njega okupljeni mještani podržali su ga. Romi su čak sročili peticiju podrške roditeljima djece hrvatske nacionalnosti i danas će krenuti u prikupljanje potpisa! U prvi razred ove će se godine upisati 36 Roma i 8 Hrvata, a tri će Hrvata otići u druge škole, kaže Dogša. Zbog presude suda u Strasbourgu, koji je odlučio da je u Macincu i Podturnu bilo segregacije, na školu je napravljen pritisak.

– Imat ćemo tri prva razreda. Zar da u svaki razred porazmjestimo dvoje ili troje Hrvata? Zar da ne stavimo zajedno njih nekoliko? Pa to bi bio pedagoški zločin! Velik dio Roma koji dođu u školu ne razumiju hrvatski jezik – kaže Dogša i dodaje da je pritišću iz Ministarstva da ne smije biti čistih romskih razreda.

– Pa mi nemamo čisti hrvatski razred. Mi smo romska nacionalna škola – kaže. U školi će iduće godine biti 307 romske i 126 hrvatske djece. Zbog podzastupljenosti u školi u odnosu prema Romima, roditelji iz Macinca, Trnovca, G. Hrašćana i Črečana odvoze djecu u druge škole, a iseljavaju se i mnoge mlade obitelji.

– Ne želimo da u macinečkoj školi ostanu samo romska djeca, da je ostali napuste. Kako će se onda integrirati? Mi smo nekada zajedno hodali u školu i vojsku, družili se – ispričali su nam okupljeni Romi u Paragu.

– Podržali smo ravnateljicu. U većini su slučajeva Romi krivi. Idu u školu sa sjekirama i noževima i htjeli bi se što prije oženiti – kaže Saša Pec, član vijeća roditelja u školi. Vijeće u kojem je 11 Roma jednoglasno je podržalo prijedlog formiranja razreda. Presuda Europe, kažu Romi, osramotila ih je i donijela im nevolje.

Ravnateljicu su jednoglasno podržali i svi općinski vijećnici Općine Nedelišće, koji predstavljaju 12.000 mještana, kao i općinski Odbor za nacionalne manjine, u kojem je i jedan Rom.

President Donald J. Trump  and First lady Melania Trump return to the White House
Nije joj prvi put
Nakon debate kamere su snimile ovo neobično ponašanje Melanije Trump
Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.