Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osuđen na psihijatrijsko liječenje

Brnada proglašen krivim za teško ubojstvo: 'Da sam bio pri sebi, uzeo bi flašu i sam je sebi razbio o glavu'

Privođenje osumnjičenog za ubojstvo u centru Rijeke
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.10.2022.
u 11:57

Brnada, koji je u Rijeci poznat kao ulični pjevač uglavnom crkvenih pjesama, napao je 68-godišnju ženu 6. veljače u kafiću Pin na riječkom Pavlinskom trgu, gdje ju je nakon ispijanja čaja i razgovora bacio na pod i udarcima joj nanio ozljede kojima je podlegla na mjestu događanja

Roman Brnada proglašen je u utorak na Županijskom sudu u Rijeci krivim za teško ubojstvo 68-godišnje Darinke Krivec koju je početkom veljače do smrti izudarao nakon što je s njom u kafiću razgovarao i pio piće.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić utvrdilo je da je 37-godišnji Brnada ubojstvo počinio u neubrojivom stanju zbog psihopatološkog poremećaja, bolesti oštećenja mozga te sklonosti zlouporabe psihoaktivnih tvari i konzumacije alkohola. U tim okolnostima nije mogao shvatiti značenje svojih djela pa je osuđen na prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu na razdoblje od šest mjeseci. 

Sutkinja je u obrazloženju presude istaknula da će struka nakon isteka tog razdoblja preispitati Brnadino stanje i odlučiti koliko će trajati psihijatrijsko liječenje. Nitko zasad, dodala je ne može predvidjeti koliko će liječenje trajati.

- Činjenica je da za okrutan način ubojstva žrtva dugo mora trpjeti bolove, no iz onoga što smo vidjeli na snimci te iz težine ozljeda proizlazi dakle da sila koju ste upotrijebili pokazuje na okrutnost i brutalnost. Ovo vijeće je stoga smatralo da se radilo o okrutnom ubojstvu - istaknula je sutkinja, prenosi Novi list.

Na suđenju se Brnada branio šutnjom, a nakon izricanja presude rekao je: "Da sam tad bio koliko toliko pri sebi ja bih uzeo flašu i sam je sebi razbio o glavu".

VIDEO Riječkog ubojicu jedva svladali: Nekontrolirano je urlao, pokušao se istrgnuti i skočiti kroz prozor

Brnada, koji je u Rijeci poznat kao ulični pjevač uglavnom crkvenih pjesama, napao je 68-godišnju ženu 6. veljače u kafiću Pin na riječkom Pavlinskom trgu, gdje ju je nakon ispijanja čaja i razgovora bacio na pod i udarcima joj nanio ozljede kojima je podlegla na mjestu događanja. Osumnjičeni je potom pobjegao te je hodao gol ulicama Rijeke nakon čega se prijavio policiji.

Kao dokaz na suđenju je pročitan zapisnik i reproducirana snimka prvog ispitivanja u državnom odvjetništvu. Tamo je, kako prenosi Novi list, kazao: “Meni je za to obećao novac Zdravko Mamić. Zdravko Mamić mi je platio da ubijem tu ženu. Kad mi je Mamić to naložio spustio sam se na Korzo i sreo ju. Malo sam se bojao jer nikad nisam počinio ubojstvo. Oni su mene preispitivali u tom kafiću. Njoj sam bio sumnjiv, a dala mi je da pijem rakije, kavu, čajeve… ja sam se izgubio, izgubio sam pamet, sjetio se da mi je dijete gladno, žena gladna”. 

Na prvom ročištu, konobar je posvjedočio da je sa žrtvom pio čaj i razgovarao, ali mu se naglo promijenilo raspoloženje kad je trebalo platiti račun. Svjedok je ispričao da je Brnada tada iz čista mira napao ženu, ali su ih on i dvojica prijatelja uspjeli razdvojiti. Svjedok je dodao da je potom izašao vani kako bi pozvao policiju dok je njegov prijatelj ostao unutra kad je Brnada ponovno napao ženu, srušio je i počeo udarati.

Osumnjičeni je prije ubojstva u više navrata liječen u psihijatrijskim ustanovama, rečeno je na ročištu. Vještakinje iz područja psihijatrije i psihologije ocijenile su da je tijekom počinjenja zločina bio smanjeno ubrojiv, odnosno da nije bio sposoban upravljati svojom voljom.

Komentara 4

DU
Deleted user
12:11 25.10.2022.

Smatram da bi terapija sa drugim zatvorenicima iz Remetinca imala više efekta nego ova psihoterapija.

EL
Elektra268
14:41 25.10.2022.

I ovome sve kriv Zdravko Mamić... puna je Dalmacija takvih :)

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
14:39 25.10.2022.

Očekivano, ali se pitam, kako čovjek komu je mozak toliko oštećen da čini ovakva monstruozna zlodjela može ikada ozdraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije