Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roland Jahn:
Povratak na članak

U Njemačkoj se ne govori o lustraciji, ali za suočavanje s prošlošću Stasija daje se 100 milijuna eura

"Hrvatska treba istražiti prošlost u komunizmu. Možda se naknadno neće moći provesti prevelik broj promjena, no razjašnjenje je dobro i za budućnost"

Komentari 15

ĆA
ćaćaća
11:19 09.09.2015.

kod nas se suočavaju teršelići pusići stevanovići s onom prošlošću koju oni žele da se istraži..tj onom koja ne dira njihove istomišljenike njihove egzekutore rođake i partijske drugare..za takvu iskrivljeno suočavanje dobijaju naš novac iz proračuna da bi nas mogli pljuvati po potrebi partije koja im to omogućila..

VL
MA
Maja28
10:46 09.09.2015.

I kod nas se Teršelička suočava s prošlošću za debelu lovu iz proračuna samo što se ona ne bi suočila sa svakom prošlošću. Zašto nije bila na otvaranju Hude jame?

VL
LU
lunar777
10:46 09.09.2015.

Ne govori se jer je ona napravljena ekspresno 1990-te. Sada istražujuju zločine i troše 100 miljuna godišnje.

VL
DU
Deleted user
19:34 09.09.2015.

Tražiti od ove hrvatske vlade, koja je prije dvije godine donijela zakon o zaštiti udbaša(lex Perković), da istražuje komunističke zločine je smiješno. U hrvatskoj je SDP lijeva stranka a ne socijal demokratska. SDP je jedina prava lijeva stranka koju još uvijek bira čak pola hrvatske na izborima što je nevjerojatno i frustrirajuće! Prava je šteta što hrvatska nema jednu pravu socijal demokratsku stranku što je i jedan od razloga mnogih naših problema.

VL
AN
anticenzura
15:40 09.09.2015.

Stravicno je paragonirati nasu bivsu drzavu, prijateljicu sa citavim svijetom, s drzavom s najstrasnijom povijesti u povijesti covjecanstva. Nas se narod borio protiv 4 zlocinacke vojske, nacista, fasista, ustasa i cetnika, a ovi su posijali milione zrtava sirom Europe. Uselili se nasem narodu u kucu, vrsili zlocine, i sada bi oni nama dijelili lekcije civilizacije, prali svoju prljavu povijest preko nasega naroda. Sta ima nasa drzava s komunizmom? Mi smo bili moderno socijalisticko samopravno drustvo, sami gazde u svojoj kuci. Narod je bio gazda i vlasnik svega u svojoj drzavi, isto kao Svicarci danas. Svaka ozbiljna drzava ima strogi drzavni aparat, dodjite u Svicarsku i probajte reci nesto protiv drzave, i pacati se u bilo sta sta ima veze s drzavom, isto kao kod Tita vlada najstroza disciplina, cak su i televizije sve drzavne kao u Tita. I samo tako mozes i cuvati drzavu da ti je svjetski probisvjeti ne opljackaju i ne razvale. Pa to znaju i mala djeca. Zasto je Putin strog? Pa da nije takav sutra bi ih lesinari razvalili i pokrali, kao i sta nas razvalili 90-ih i opljackali. Ajmo dosta vise toga pljucanja po nasoj dostojanstvenoj povijesti. Nijemci neka ciste u svome dvoristu, nemamo mi sta s njihovom nakaradnom povijescu. Raus.

VL
AN
anticenzura
15:54 09.09.2015.

Nasu drzavu treba cistiti od ustastva i od divljanja fasizma po drzavi, ponovo nam se kote ovi sto bi uveli''Za dom spremni'' u vojsku, a ovi trkeljaju o lustracijama. Cini se meni da mi trebamo ponovo formirati UDBU, samo su nas oni mogli spasiti od toga ZLA.

VL
CI
cicibela
17:37 09.09.2015.

Kod nas je taj proces obrnut. Udbaši su maznuli miljarde omraženih hrvatskih kuna, zauzeli ključna mjesta u političkim strankama, državnim institucijama i firmamama. Tako nadoknađuju svoje duševne boli što je Hrvatska ipak postala samostalna.

VL
DU
Deleted user
11:29 09.09.2015.

Bivsi SSSR je bio prisutan 45 godina u DDR-u, ta je zemlja cijelo vrijeme bila u poluokupaciji, njihovo političko vodstvo uključujući i policiju, tajnu policiju i službe bile su dio tog aparata usko povezanog sa SSSR-om, KGB-om itd, i tamo ima smisla provoditi lustraciju. Koja je onda to sličnost npr SFRJ ili SRH sa DDR-om osim što naša ustašija pod pojmom lustracije zapravo traži još jednu priliku za revanš i osvetu spram bivšeg sustava. Ljudi koji su stradavali u bivšem sustavu vrlo često su bili još žešći boljševici ili staljinisti - najčešće Srbi ili Crnogorci, da li se to možda traži njihova satisfakcija? A ostali, broj ostalih politički proganjanih, i kazne koje su dobivali, nisu tako masovne i drastične da bi se ta lustracija provodila. Problem je što se razno razne situacije (pjevanja i slično) koje su kažnjavane prekršajno žele podvući pod politički progon, jer je u Hrvatskoj valjda u modi biti nacionalist, ustaša i tko zna što sve ne. Ali, i takvi se javljaju, samo da se ocrni SRH, samo zato da se ne vidi mrak koji je Hrvatskoj donio HDZ. Jer, veću je štetu SRH načinio HDZ i njegova ustašija, počev od predratnih zbivanja kada je njihovo tadašnje djelovanje bilo kao gašenje požara benzinom, pa preko pljačke društvenog vlasništva, uništavanje radništva, desetkovanja stočnog fonda, smanjenja obradive površine, smanjenje industrijske proizvodnje, totalni moralni rastroj, porast sveopćeg kriminala kao rezultat toga itd itd.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.