Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rok usklađivanja statuta udruge s novim zakonom o udrugama istječe 30. rujna

17. rujna 2015. u 12:00 7123 prikaza
Neoconto
Foto: PR FOTO

30. rujna udrugama istječe jednogodišnji rok za usklađivanje odredbi dosadašnjih statuta s odredbama novog Zakona o udrugama (NN 74/14). Za udruge koje ne usklade svoje statute utvrdit će se jesu li ispunjeni uvjeti za prestanak djelovanja udruge i pokretanje postupka njihove likvidacije. Ako ne vode popis članova ili ga ne vode na propisan način, udruge će biti kažnjene s 2.000 do 10.000 kuna a predviđene kazne za odgovorne osobe iznosit će do 5.000 kuna.

Novi Zakon, između ostalog, jasno propisuje obavezu vođenja popisa članova udruge, navodi što sve popis članova sadrži, kao i sadržaj statuta udruge. Da bi mu se udruge prilagodile, trebaju održati skupštinu koja usvaja izmijenjeni statut najkasnije do 30. rujna te je do tog roka potrebno i dostaviti dokumentaciju nadležnom Uredu za udruge.

No, nema mjesta panici. Postoji sasvim jednostavno,  brzo i besplatno rješenje za izradu statuta, njegovo usklađivanje s regulativom te besplatan sustav za vođenje registra članova. Riječ je o Neoconto softwareu koji će zaista olakšati život malim udrugama.

Pomoću njega udruga može izraditi statut u svega nekoliko minuta. Kroz sedam jednostavnih koraka na stranici www.neoconto.hr korisnik će odabrati sve što treba definirati o udruzi, a na taj način statut će biti prilagođen udruzi prema njezinim specifičnostima poput odabira djelatnosti, ciljanih skupina članstva i korisnika, odnosno sportova ako se radi o sportskoj udruzi. Kreirani statut dostupan je u Microsoft Word formatu te se može dodatno mijenjati i prilagođavati. Neoconto isto tako omogućuje besplatno vođenje registra članova, kroz upis novih ili postojećih članova bez ograničenja, mijenjanje podataka te jednostavan upis prestanka članstva.

Neoconto je specijaliziran za male udruge, pomaže im da posluju u skladu sa zakonom, a podaci su sigurni te uvijek dostupni online.

Za više informacija posjetite www.neoconto.hr.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji