Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje

Rojs: Izuzeće tužiteljice u interesu je RH

Ljubo ćesić Rojs
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
12.11.2013.
u 20:00

Rojs: Tužiteljica me je ponukala da kopam po papirima na osnovi kojih će se moći utvrditi umiješanost RH u rat u BiH

– Tražim izuzeće tužiteljice jer me je pitanjima ponukala da kopam po papirima koje sam uložio u spis, a na osnovi kojih će se sada moći utvrditi da je Hrvatska bila izravno upetljana u rat u BiH, da je tamo imala oružane snage... Smatram da su to opasne stvari i da se dovodi u pitanje suverenitet RH – uz takvo obrazloženje Ljubo Ćesić Rojs, kojem se sudi za zloporabu položaja u poslovanju iz 1999. dok je bio pomoćnik ministra obrane, jučer je zatražio izuzeće tužiteljice u zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu.

Uz Rojsa su za zloporabu položaja optuženi i Stjepan Kolar, direktor Trgomonta Kolar, i Davor Calek, direktor riječkog Enex holdinga. Rojsa se tereti da je 1999., kako bi se nezakonito pribavila dobit Trgomontu, neosnovano zatvorio potraživanje MORH-a prema toj tvrtki. Trgomont, kojem je MORH dao predujam od 2,3 milijuna kuna, obvezao se isporučiti MORH-u 44 motorna vozila, a isporučili su, tvrdi tužiteljstvo, osam vozila vrijednih 848.000 kuna. Kolar je pak, tereti se, ispostavio MORH-u 22 prijepisa računa i otpremnica u vrijednosti 1,473.385 kuna iz kojih je neistinito proizlazilo da su izdane 1996. i da su te godine vozila isporučena MORH-u.

Tako je, drži tužiteljstvo, za Trgomont nezakonito pribavljena dobit od 1,4 milijuna kuna. Rojs se tereti i da je s Calekom, kao direktorom Enexa, potpisao dva ugovora, kojima je MORH naručio izvođenje radova na sanaciji i gradnji ceste u Orašju (BiH) te na infrastrukturnim objektima HVO-a Ravne.

– Lažno navodeći da je riječ o radovima od posebnog interesa za RH, Enex holdingu trebala je biti pribavljena dobit od 5 milijuna kuna, navodi tužiteljstvo, no zbog nedostatka novca u proračunu MORH-a do plaćanja nije došlo. Rojs je sutkinji Sandri Kantolić kazao i da je za vozila za koja mu se sudi pronašao da su bila registrirana u RH i proslijeđena u BiH, što tužiteljstvo skriva od suda, te tvrdi da su ta vozila i danas registrirana u HV-u.

>>Rojs gradio kuću gdje nije smio, ali neće je više morati rušiti

Ključne riječi

Komentara 11

PR
profesorz
09:09 13.11.2013.

Postoji li neki pošteni HDZ-ovac?

AN
Andreeejjj
21:34 13.11.2013.

Auuuuuuuuuuutaj šofer busa Rojs, prije rata švercao je sitne stvari i cigare, a u ratu gdje bojišnice nije ni dalekozorom vidio, nakrao se stotine miljuna euriča....oduzet mu svu stečenu NELEGALNU imovinu i još u Lepoglavu ga treba za dugo strpat.at. Koji licemjer pokvareni, bljaaaak i fuuuuuuuuuuuj.

PF
Peregrine_Falcon
21:18 12.11.2013.

Je li to Rojs ucjenjuje Hrvatsku da će je teretiti za sudjelovanje u ratu u B i H? Vidi ti domoljuba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije