Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rođeni u 2007. živjet će 80 godina

18. kolovoza 2007. u 19:40 4 prikaza
hrv_djeca_tx.jpg
Foto: import

Dječaci rođeni 2002. godine u Hrvatskoj, prema očekivanjima stručnjaka, živjet će 71, a djevojčice 78 i pol godina. Životni vijek djece rođene u 2007. godini bit će nešto dulji i iznosit će za muškarca više od 72 godine, a za žene gotovo 80 godina.
No, koliko god te brojke iz današnje perspektive, kad se u pravilu umire u ranoj starosti (između 65. i 74. godine života) izgledale dobro, one nas ipak svrstavaju na začelje europskih država po očekivanoj duljini života.
Dugovječniji od nas bit će Slovenci, Česi, Danci, Belgijanci, Nijemci...

Islanđani najbolji
Prvi na listi očekivane dugovječnosti su Islanđani, čiji bi današnji petogodišnjaci trebali živjeti 78,4 godine, a petogodišnjakinje 81,8 godina. Žene bi najdulje trebale živjeti u Francuskoj  one rođene 2002. godine mogle bi doživjeti 83,5 godina.

Na duljinu života utječe gospodarska razvijenost, odnosno standard građana, razvijenost zdravstvene zaštite, posebno preventivnih mjera, način života, izbor profesije, ali i područje u kojem se živi.

Tako su, prema istraživanju našeg poznatog demografa i redovitog profesora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dr. Jakova Gele, najdugovječnije žene rođene u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (očekivana starost 80,6 godina) te Šibensko-kninskoj i Zadarskoj (80,1 godina). Prema projekcijama, najkraći životni vijek očekuje stanovnice Bjelovarsko-bilogorske županije (76,3 godine).

U Zadarskoj županiji rođeni su najdugovječniji muškarci (74,8), a slijede ih oni iz Dubrovačko-neretvanske (74,5) i Šibensko-kninske (74) županije. S očekivanih 66,7 godina najkraći životni vijek očekuje Zagorce.

U pravilu primorci i otočani dugovječniji su od kontinentalaca, a zanimljiv je i podatak da bi, prema istraživanju dr. Sanje Musić Milanović, djeca rođena 2001. godine na nekim našim otocima trebala doživjeti očekivanu prosječnu dob od 81 godine i tako se uvrstiti u sam svjetski vrh.

Japanski primjer
Dulje od njih, prema znanstvenim predviđanjima, u prosjeku bi trebala živjeti djeca rođena te godine u Andori (83 i pol godine), Japanu (83,2 godine) i Talijani koji bi u prosjeku trebali poživjeti 82 godine.

No, ono što je mnoge znanstvenike i laike gotovo šokiralo predviđanja su za naša dva mala naseljena otoka  Ilovik i Lopud. Očekivana prosječna duljina života za djecu rođenu oko 2000. godine na okotku Iloviku je 95 godina, a za djecu na otoku Lopudu 90 godina i pet mjeseci.

No, toliku dugovječnost ne osigurava samo način života, mir, more i zdrava mediterenska prehrana nego, pretpostavljaju znanstvenici, i genetske predispozicije.

Ključan je optimizam
Za dugovječnost potrebna je još stalna radna aktivnost, optimizam, iskazivanje pozitivnih emocija i ljubavi za obitelj, posao, prijatelje, izbjegavanje osamljenosti, prevladavanje stresa, redovito spavanje, osobna i okolišna higijena i neprihvaćanje stereotipa o starosti.

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.