Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Roditelji u Kini mogu tužiti djecu ako ih ne posjećuju redovno

Kineske vlasti na ovaj način nastoje osigurati skrb o starijim osobama koja je posljednjih godina postala veliki problem u toj zemlji koja bilježi ekspanziju starije populacije i povećanje životne dobi
29. prosinca 2012. u 09:08 3 komentara 54 prikaza
kina,stari
Foto: AFP/PIXSELL

Kinesko nacionalno zakonodavstvo u petak je postalo \'\'bogatije\'\' za još jedan kontroverzan zakon. Ovaj put promijenjen je zakon o starijim osobama koji sada nalaže da odrasla djeca moraju učestalo obilaziti svoje roditelje i brinuti o njima, a ako to ne učine izlažu se riziku tužbe.

Frekventnost posjeta još nije definirana, a Washington Post navodi da kineske vlasti na ovaj način nastoje osigurati skrb o starijim osobama koja je posljednjih godina postala veliki problem u toj zemlji koja bilježi ekspanziju starije populacije i povećanje životne dobi. Ona je u posljednjih pet desetljeća narasla s 41 na 73 godine. Brzo starenje predstavlja ozbiljnu prijetnju za socijalnu i ekonomsku stabilnost, a dodatan teret je i proporcionalni rast broja starijih osoba u odnosu na smanjenji broj radno sposobnog stanovništva.

Kineski državni mediji često izvještavaju o tužnim sudbinama starijih osoba koje vlastita djeca često zanemaruju, a ujedno bez njihovog znanja traže kontrolu nad njihovom imovinom. Tako je jednu 90-godišnja staricu iz pokrajine Jiangsu sin živjeti prisilio da živi u nastambi za svinje pune dvije godine. Upravo takvi slučaji nagnali su vlasti na postroženje zakona i veću zaštitu starijih osoba.

>>Zaustavljena trgovina ljudima u Kini, spašeno 89 djece

Zanimljivo
Maknuli su tepih iz sobe, a ono što ih je dočekalo ispod iznenadilo mnoge: 'Nekada je bilo popularno'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • -obrisani-:

  "svjetsko ekonomsko čudo" komunistička Kina uvela je zakone o zakonski obveznoj skrbi roditelja?!?! Ništa čudno jer djeca dok i nisu punoljetna "rade" (prisilan cjelodnevni rad tj izrabljivanje) za mizernu plaću kojom financiraju siromašne roditelje.

 • Axis Mundi:

  neovisno otkuda ideja dolazi, u redu je brinuti se za članove obitelji. to je životni, obiteljski ciklus. samo u nekim "naprednim" zemljama/društvima "normalno" je komunicirati s roditeljima jednom godišnje, i to ako. i još im pritom uzeti sve što imaju, ... prikaži još! ne mrdnuvši prstom za njih, te ih po prilici i maltretirati. ako postoje objektivne okolnosti da se ne može konstantno brinuti o njima, sistem mora osigurati kvalitetne smještaje za starije ljude koji ne mogu samostalno živjeti, iz ovog ili onog razloga. bez iznimke. danas je na snazi totalna "opsjednutost" odraslih djecom (da se razumijemo, volim djecu, čak štaviše), no starija populacija doživljava samo šikaniranje. nešto tu ne štima. čovjek je izgubio dignitet koji neminovno ima, s obzirom na dob i iskustvo. kad počnemo cijeniti sve ljude oko sebe, neovisno o dobi, statusu, izgledu itd, tada ćemo moći reći da smo razvijeno društvo. bojim se da je to još jako daleko...

 • Avatar Ada
  Ada:

  Zaboravlja se zašto je došlo do ove situacije u Kini. Tako je kad se država miješa u obitelj. Sad dolazi na naplatu kineski zakon po kojem roditelji nisu smjeli imati više od jednog djeteta. Čak su se radili prisilni abortusi ... prikaži još! ženama koje su nakon prvog djeteta ostale trudne. Bio je davno na TV jedan potresan dokumentarac o tome. Tako se sada broj staraca udvostručuje u odnosu na mlade. Neki su roditelji ostali i potpuno sami jer se događa da već odrasla djeca stradaju ili umru od bolesti. Osim toga, u ateističkom društvu djeca nisu ni bila tradicionalno odgajana da bi poštovala roditelje, odgajalo ih se za državu. Država koja je uzrok svega toga sad bi se trebala pobrinuti za te ljude.