Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĐACI U MREŽI U osječkim školama sve se češće nude nepotrebna pomagala

Roditelji traže zaštitu od agresivnih trgovaca

19.05.2009.
u 17:21

Trgovci su sve agresivniji u želji za većom zaradom, pa ne prezaju ni od toga da marketinškim trikovima u svoju mrežu uvuku i đake, tvrde roditelji, ali i ravnatelji škola.

U obrazovnim ustanovama tako se nude razne knjige za “nevjerojatno brzo” učenje jezika ili povijesti, odnosno svladavanje matematike, ali ne zaostaje ni školski pribor uz koji domaće zadaće “nisu teške”.

Ne dobije li, plače
U škole žele postaviti aparate sa slatkišima ili sokovima, a roditelji su zbog toga na mukama jer ionako ne znaju kako sastaviti kraj s krajem, dok ih djeca gotovo svakodnevno za “nešto” traže novac.

– Ako kažem da nemam novca, moja kći plače i žali se kako neće smjeti u školu jer će je drugi, koji su to kupili, omalovažavati. Danas su djeca okrutna, a mi, kao i većina roditelja koji rade cijeli dan i malo vremena provodimo s njom, podlegnemo suzama jer ne želimo da se osjeća manje vrijednom – kaže otac učenice šestoga razreda.

Napominje i kako je svjestan da ne treba ići linijom manjeg otpora i djeci dopustiti sve, ali i da su ponude trgovaca svih vrsta preagresivne.

– Djeca podlegnu pričama, a roditelji na kraju plaćaju nepotrebne stvari. Škole bi trebale zabraniti bilo kakav pristup i na taj način zaštititi i djecu i roditelje od agresivnih trgovaca – zaključuje ogorčeni otac.

Zabranjen pristup
Stjepan Sokol, ravnatelj osječke OŠ Vijenac, zabranio je bilo kakav pristup trgovcima.

– Ovo je obrazovna institucija i ne smije postati trgovina. Svako će dijete htjeti kupiti nešto za što će od roditelja tražiti novac, a oni mu to neće uskratiti. Trgovci su agresivni, a dužnost je škole štititi učenike – kategoričan je Sokol. Dodaje kako se brinu i o tome da djeca radije pojedu neki zdrav obrok.

Automati s grickalicama, slatkišima i sokovima, naime, najčešće su omiljeno mjesto ispred kojega se zadrže srednjoškolci, ne misleći na zdravu prehranu.

– Bilo bi bolje da učenicima uvedu neki topli obrok, a ovako će svako dijete radije pojesti nezdravu grickalicu nego si kupiti zdrav obrok – kaže Katica Bošnjak, majka srednjoškolca koji traži novac za slatkiše.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije