Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Benkovcu

Roditelji prosvjedom traže besplatan prijevoz za djecu

prosvjed roditelja u Benkovcu
Foto: Željko Mršić/ PIXSELL
1/3
02.11.2011.
u 12:49

Ta djeca jedina su u Hrvatskoj koja nemaju pravo na besplatan prijevoz do škole, tvrde ogorčeni roditelji.

Tridesetak roditelja četrdesetak osnovnoškolaca koji pohađaju školu u Benkovcu prosvjeduje ispred benkovačke gradske uprave jer njihova djeca, kako kažu, jedina u cijeloj Hrvatskoj nemaju pravo na besplatan školski prijevoz. Riječ je o roditeljima i djeci iz Miranja Gornjih koji sumnjaju da se to događa i zato što su  doseljenici iz Bosne.

Iako nitko od onih koji bi im mogli dati odgovor nije mogao doći na prosvjed, nakon što su roditelji odlučili da neće otići sve dok im se netko od mjerodavnih ne obrati, telefonskim putem svoj je dolazak za sat i pol vremena potvrdio pročelnik za školstvo Zadarske županije Ivan Šimunić kojeg roditelji još čekaju.

– Naša su djeca nastavila ići u školu u koju su išla i prije, matičnu školu u Benkovcu. Ne znamo kako su bez znanja i pristanka roditelja županija i škola jednostavno mogle ispisati našu djecu iz matične škole u Benkovcu i upisati ih u školu u Pristegu. Mi jednostavno gravitiramo Benkovcu, Pristeg je i udaljeniji od Benkovca i mi ni na koji način ne pripadamo tamo. Naša su djeca u školi u Benkovcu stekla prijatelje, a sada bi trebala polaziti školu u Pristegu u kombiniranim odjeljenjima – kazali su roditelji objasnivši da bi djeca, da idu u školu u Pristeg, imala pravo na besplatan prijevoz, ali u Benkovac nemaju.

Ispričali su da su jednostavno krajem prošle školske godine dobili obavijest da im djeca sljedeću školsku godinu pohađaju školu u Pristegu. No, zbog dobrobiti djece i držeći se zakona po kojem svatko ima pravo na odabir škole, djecu su nastavili slati u školu u Benkovcu. – Bilo je problema na početku jer je ravnateljica nastavnicima dala upute da se djeca ne primaju u razred, već da ih se šalje na hodnik ili u knjižnicu, no, srećom, nastavnici to nisu radili. Nakon toga ponudila nam je izjave da će  djeca ipak biti upisana u školu u Benkovcu, ali da se odričemo prava na prijevoz, na što nismo pristali, pa smo se našli kod izjave da ravnateljicu oslobađamo od odgovornosti, no da se prava na prijevoz ne odričemo – kazao je jedan od roditelja Karlo Stijepić.

Prvo vrijeme 40-ak djece u Benkovac su vozili roditelji automobilima, a posljednjih mjesec dana djeca putuju privatnim prijevozom koji roditelji  plaćaju. Za mirni prosvjed baš pred gradskom upravom odlučili su se jer krivcem za ovu situaciju smatraju županiju i ravnateljicu škole, a drže da bi gradska vlast trebala stati iza njih. Također, kažu, obraćali su se i resornom ministarstvu, no osim zakonskih normi nisu dobili ništa drugo, odnosno odgovor na pitanje kojoj školi njihova djeca pripadaju.

Zlatko Duvnjak roditelj je kojem u Benkovac u školu ide četvero djece: jedno u srednju  školu i po jedno u osmi, četvrti i prvi razred. – Teško mi je, puno plaćam za prijevoz, tisuću kuna mjesečno, a tolika mi je mirovina. Krivim županiju i ravnateljicu škole. Žalosno se osjećam, nemam riječi – kaže gospodin Duvnjak.

– Ružno se osjećamo i ja i dijete jer je četiri godine išlo u školu u Benkovcu, a onda je najednom preseljeno. Ne znam kako netko može ispisati dijete iz škole, a da to nije roditelj. Moje bi dijete preseljenjem u drugu školu  izgubilo svoja prava, svoje prijatelje, treninge, knjižnicu, sve što u Benkovcu ima. Dijete je plakalo i reklo da će ići pješice u Benkovac ako nemamo novca platiti mu prijevoz. Mislim da su našoj djeci narušena prava – kazala nam je majka Željka Vukančić.

Iz županije nam je odgovoreno da je škola u Pristegu uništena u ratu, a nakon što je obnovljena želi je se vratiti u život kao i prije rata kada su je pohađala djeca iz Pristege, Ceranja Donjih i Gornjih te Miranja. Tvrde i da su u Pristegu bolji uvjeti za održavanje nastave, a organiziranje prijevoza iz Miranja u Benkovac bilo bi skuplje. – Roditelji mogu upisati djecu u školu koju žele, ali Zadarska županija nema obvezu financirati taj prijevoz, s obzirom na to da su velika sredstva uložena u obnovu škole koju su i prije Domovinskog rata pohađala djeca s toga područja – kaže se u odgovoru županije.

Na kraju, predstavnike prosvjednika te županijskog pročelnika Šimunića za zajednički stol pozvao je gradonačelnik Benkovca Branko Kutija te je dogovoreno da će na zajedničkom sastanku predstavnika županije, Benkovca, roditelja i ravnateljice škole u Benkovcu, koji se treba što prije održati, pokušati pronaći rješenje za prijevoz ove djece.

Komentara 1

VE
velikazmija
14:18 02.11.2011.

ko je na vlasti u benkovcu --

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije