Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Roditelji bijesni: 'Moje dijete nije pokusni kunić u laboratoriju za COVID-19'

Neki su roditelji ipak zabrinuti i strahuju, pa su u Norveškoj i u Danskoj, koja je svoje škole otvorila u srijedu, pokrenuli na Facebooku kampanju pod nazivom "Moje dijete nije pokusni kunić u laboratoriju za COVID-19".
20. travnja 2020. u 12:24 9 komentara 3565 prikaza
Koronavirus u Norveškoj
Foto: NTB SCANPIX/REUTERS/PIXSELL

Norveška je u ponedjeljak počela otvarati svoje jaslice, što je prvi korak prema sporom i postupnom ublažavanju ograničenja uvedenih zbog epidemije koja se u toj zemlji čini pod kontrolom, no neki zabrinuti roditelji pokrenuli su peticiju protiv te mjere. 

Restoran u Norveškoj NORVEŠKA Odluka je bila teška: Ili čekamo cjepivo ili će se svi zaraziti?

Otvaranje jaslica nakon pet tjedana, koliko su bile na snazi mjere poluizolacije, vlasti opravdavaju sanitarnim procjenama – čini se da COVID-19 uglavnom zaobilazi djecu, a zbrinjavanje djece u organiziranim ustanovama pomoći će njihovim roditeljima da se postupno počnu vraćati na posao.

Neki su roditelji ipak zabrinuti i strahuju, pa su u Norveškoj i u Danskoj, koja je svoje škole otvorila u srijedu, pokrenuli na Facebooku kampanju pod nazivom "Moje dijete nije pokusni kunić u laboratoriju za COVID-19".

VIDEO: Kako razgovarati s djecom o koronavirusu?

Također su pokrenuli online peticiju koja je u ponedjeljak ujutro imala više od 28.000 potpisa.

"Odlazak u vrtić nije opasan", ustvrdila je ranije ministrica obrazovanja Guri Melby.

Ponovno otvaranje vrtića praćeno je mjerama opreza. Djeca mlađa od tri godine moraju biti pod nadzorom odrasle osobe u skupinama po tri, a djeca od tri do šest godina u skupinama po šestero djece i ne smiju se miješati s drugima. 

Uz Austriju i Dansku, Norveška je jedna od prvih europskih zemalja koja je ublažila ograničenja uvedena zbog epidemije koronavirusa na snazi od 12. ožujka.

Koronavirus u SAD-u Dorit Nitzan Dužnosnica WHO: Borba protiv koronavirusa je maraton

Psihoterapeuti i psiholozi mogu ponovno početi svoje aktivnosti od ponedjeljka, frizerski saloni i dermatolozi ovaj tjedan.

Osnovne škole ponovno će se otvoriti 27. travnja. Trgovine nisu u Norveškoj morale biti zatvorene, ali ugostiteljski objekti većinom jesu. Kulturna i sportska okupljanja zabranjena su do najmanje 15. lipnja.

Veliki gradovi već su objavili da odustaju od tradicionalnih mimohoda za nacionalni praznik 17. svibnja. Do nedjelje je Norveška s 5,4 milijuna stanovnika imala 7068 zaraženih i 154 smrti povezanih s koronavirusom i bilježi već nekoliko dana pad hospitalizacije pacijenata zaraženih tim virusom.

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

 

HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • danpetko:

    Čekajte da stigne "cjepivo" pa da vidite pokusnih kunića!

  • bl4st3r:

    Skupili 28000 potpisa u zemlji s 5.5 milijuna stanovnika

  • Andreja Miloradova mala:

    Pa pošaljite djecu u vrtić u susjednu Švecku kod epidemiologa Pedersena. Naravno, ako vam ne smeta prisilno oblačenje dječaka u curice ili obratno.