Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priključile se jatu

Rode iz Zoološkog vrta puštene u Lonjsko polje

'27.7.2010-Cigoc-Zoolozi zagrebackog zoloskog vrta pustili su dvije rode u prirodu u parku prirode Lonjsko polje blizu sela roda Cigoc Photo: Miroslav Santek/PIXSELL'
Foto: 'Miroslav Santek/PIXSELL'
1/6
28.07.2010.
u 06:30

Na području Javne ustanove aktivno je između 200 i 250 gnijezda zaštićenih ptica.

Već pet godina ekipa zagrebačkih zoologa, u suradnji s Javnom ustanovom Lonjsko polje, mlade bijele rode, koje su se izlegle u ZOO-u, u Lonjskom polju puštaju u prirodu. Tako su i jučer dva mladunca pridružena jatu roda koje se već okupljaju, pripremajući se za put na jug. Rode, koje su pripremljene za život u prirodi, spremno su prvi put slobodno poletjele.

– Zaista je zadovoljstvo vidjeti kako su mlade rode spremno poletjele i povećale populaciju ove zaštićene vrste u Lonjskom polju. Dosadašnja nam iskustva govore da će se uspješno priključiti jatu i krenuti na jug – rekla je zoologinja Zoološkog vrta Maša Ljuština.

Već po običaju, mladim je rodama uzet uzorak perca, kako bi im se odredio spol, nakon čega će dobiti i imena. Na temelju prstenova, stručnjaci Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje nadzirat će njihov razvoj.

– Ako se dogodi da rode nisu spremne za put na jug ili zaostanu iz drugih razloga, predat ćemo ih zagrebačkom Centru za zbrinjavanje, a u prirodu će se vratiti kada za to budu spremne. Kako sada izgleda, za to neće biti potrebe – dodala je stručna voditeljica u Javnoj ustanovi Valerija Hima.

Ove je godine uspješnost gniježdenja bijele rode u Lonjskom polju manja nego ranije. Zbog lošeg vremena i dugotrajne kiše mnogo je mladih roda uginulo, pa je u prosjeku po jednom aktivnom paru tek 1,15 mladih, a inače ih je 2,5 do 3.

Međutim, takvo stanje ornitološke stručnjake ne zabrinjava, jer kažu da su i dugotrajne suše, ali i razdoblja kiše i hladnog vremena, dio prirodnog procesa koji regulira prirodnu selekciju. Zbog toga je populacija od 200 do 250 aktivnih parova bijele rode u Lonjskom polju već godinama stabilna.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar _Hedon_
_Hedon_
03:58 29.07.2010.

Sad budu rode govorile \"kaj\"

Avatar jura-100
jura-100
09:57 28.07.2010.

Zaboga, pa rode se ne RAĐAJU!!!! Lektori očito nisu završili fakultet...

Avatar _Hedon_
_Hedon_
17:10 29.07.2010.

Oprasile se rode

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije