Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put u Hrvatskoj

Roboti u varaždinskoj Areni: Najveće europsko natjecanje u robotici

Foto: Privatna arhiva
1/13
07.06.2023.
u 10:06

Predsjednik Hrvatskog društva za robotiku pozvao je sve ljubitelje robotike - a i one koji bi to tijekom sljedeća četiri dana mogli postati - da dođu u Arenu Varaždin od 7. do 10. lipnja i da uživaju u ovom jedinstvenom događaju. Natjecanja se održavaju od 10 do 18 sati, a ulaz je slobodan.

Roboti ulaze u varaždinsku Arenu – od 7. do 10. lipnja tamo se održava 4. European RoboCup Junior natjecanje. Čak 730 sudionika iz 18 zemalja (petnaest europskih, te Južne Koreje, Izraela i Egipta) sudjeluje u najvećem europskom natjecanju u robotici. Prestižna manifestacija, koja promiče ovo interdisciplinarno znanstveno područje, prvi put se održava u Hrvatskoj - a za to je zaslužno Hrvatsko društvo za robotiku.

Mala udruga entuzijasta, koja je prije dvadesetak godina započela s radom, a pod vodstvom profesora Ivice Kolarića petnaestak godina kontinuirano radi na edukaciji mladih i s njima na europskim i svjetskim natjecanjima postiže izvrsne rezultate. Taj rad i sve njihove uspjehe nagradila je europska Robocup organizacija, dodijelivši Hrvatskoj organizaciju ovog prestižnog natjecanja.

1/13

- Uspjeli smo dovesti točno 159 timova, odnosno preko 700 učenika i njihovih mentora, koji će se natjecati u tri kategorije: ON Stage, Rescue i Soccer. To su tri vrlo zahtjevne kategorije u 15 potkategorija gdje ćemo dobiti 15 europskih prvaka – kaže Kolarić, ujedno voditelj Centra izvrsnosti za robotiku Varaždinske županije, ponosan što su njegov Varaždin i Hrvatska uvršteni na popis domaćina najvećih robotičkih natjecanja. Natjecatelji su, zapravo, od vrtićke do srednjoškolske dobi, a njihovi roboti će u sljedeća četiri dana plesati, spašavati žrtve iz opasnih područja, primjerice ispod ruševina potresa, igrat će nogomet... - sve što je važno u suvremenom životu.

- Ovo je natjecanje kruna našeg dosadašnjeg rada. Istina, iza nas je puno neprospavanih noći jer organizacija ovako složene manifestacije nije laka ni jednostavna, ali sve se to zaboravi kad u Arenu uđe prvi robot - kaže Darko Pongrac, predsjednik Hrvatskog društva za robotiku, koje kao glavni organizator ne bi moglo sve to ostvariti bez pomoći partnera - Varaždinske županije, Fakulteta organizacije i informatike, Centra izvrsnosti Varaždinske županije, Hrvatskog robotičkog saveza te Ministarstva znanosti i obrazovanja, te brojnih sponzora i donatora.

POVEZANI ČLANCI:

Svi oni prepoznali su koliko je ovakva manifestacija važna za razvoj obrazovanja u području informatike, robotike, umjetne inteligencije, IT-a i svega onoga što je danas prioritet u razvoju informacijsko- komunikacijskih znanosti u Hrvatskoj. Na natjecanju sudjeluje i velik broj domaćih ekipa, prisutnih u svim kategorijama, koje na svojem terenu žele zadržati kontinuitet dobrih rezultata. Darko Pongrac pozvao je sve ljubitelje robotike - a i one koji bi to tijekom sljedeća četiri dana mogli postati - da dođu u Arenu Varaždin i da uživaju u ovom jedinstvenom događaju. Natjecanja se održavaju od 10 do 18 sati, a ulaz je slobodan.

U nastavku donosimo program natjecanja:

Program European RoboCup Junior 2023., Varaždin 7. – 10. 6. 2023.

Arena - Gradska sportska dvorana Varaždin

Utorak, 6. lipnja 2023.

Registracija sudionika 17,00 – 20,00

Srijeda, 7. lipnja 2023.

Registracija sudionika 8,00 – 12,00 Svečana ceremonija otvorenja 11,00 – 12,00 Natjecanje 12,00 – 18,00

Četvrtak, 8. lipnja 2023.

Natjecanje 10,00 – 18,00

Petak, 9. lipnja 2023.

Natjecanje 10,00 – 18,00

Subota, 10. lipnja 2023.

Finale 9,00 – 13,00 Svečana ceremonija zatvaranja 14,00 – 15,00

 

>> VIDEO Predstavljen je novi sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije