Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Robertu Hranju čin generala, Gordana Garašić – brigadirka

Hranj je vrhunski poznavatelj sustava NATO-a i vrlo sposoban časnik, tvrde upućeni
27. svibnja 2011. u 22:10 17 komentara 318 prikaza
Robert Hranj (1)
Foto: Hrvatski vojnik
Pogledajte galeriju 1/3

U povodu Dana Oružanih snaga Hrvatska je, među 136 promaknutih dočasnika i časnika, dobila i jednog novog generala i jednu brigadirku. Riječ je o kapetanu bojnog broda Robertu Hranju koji je promaknut u čin komodora (mornarički čin jednak brigadnom generalu u drugim granama) i pukovnici Gordani Garašić, koja je promaknućem postala četvrta brigadirka u aktivnoj službi u OS. S obzirom na to da je nedavno umirovljen general Josip Lucić, dugogodišnji načelnik Glavnog stožera, broj hrvatskih generala ostao je na 36.

Ispravljena nepravda

Za Hranja u obrambenom sustavu imaju samo riječi pohvale, on je jedan od najškolovanijih i najsposobnijih časnika, a smatraju ga jednim od najvećih poznavatelja funkcioniranja NATO-a. Tijekom godina obnašao je mnoge visoke dužnosti unutar sustava, a sada je zamjenik vojnog predstavnika RH pri NATO-u u Bruxellesu. Njegovim je promaknućem ispravljena dugogodišnja nepravda prema kvalitetnom i perspektivnom časniku koji desetak godina nije napredovao u činu, a njegov slučaj, na žalost, nije jedini u obrambenom sustavu.

Poznato je da uživa povjerenje ministra obrane Davora Božinovića i načelnika Glavnog stožera generala Drage Lovrića, s kojima je godinama surađivao na pitanjima ulaska Hrvatske u NATO. Božinović je, naime, svojedobno bio hrvatski veleposlanik pri NATO-u, a Hranj je bio zamjenik Lovriću dok je ovaj bio vojni predstavnik pri NATO-u. Kako neslužbeno doznajemo, Hranj neće ostati u Bruxellesu, nego će biti vraćen u Hrvatsku, vjerojatno na neku od dužnosti u Glavnom stožeru. Na dužnosti zamjenika ostat će do imenovanja novog vojnog predstavnika, s čime bi Hrvatska trebala požuriti jer od odlaska Lovrića u Glavni stožer prije tri mjeseca ta je dužnost nepopunjena.

Gordana Garašić je promaknućem ušla u ekskluzivni klub jer sada u aktivnoj službi u OS-u samo četiri žene imaju čin brigadirke i kao takve konkuriraju da jednog dana jedna od njih postane prva žena u OS-u s generalskim činom.

“Ekipa iz Bruxellesa”

Najbliža tome je Mirjam Antolić, koja ispunjava uvjete za redovito promaknuće, no zasad nema informacija kada bi i hoće li uopće biti promaknuta u generalski čin. Gordana Garašić, kao i Hranj, Božinović i Lovrić, spada u “ekipu iz Bruxellesa”, krug časnika i diplomata koji su godinama radili u vojnom predstavništvu pri NATO-u i na poslovima vezanim za ulazak RH u članstvo, a koji zauzimaju sve važnije dužnosti u obrambenom sustavu. Po struci diplomirana pravnica, četiri je godine bila vojna savjetnica u predstavništvu pri NATO-u, nakon čega je radila u Glavnom stožeru i Zapovjedno operativnom središtu, a od kolovoza lani imenovana je za pomoćnicu savjetnika predsjednika RH za obranu.

Martinu Špegelju Velered kraljice

Martinu Špegelju Velered kraljice Jelene

Predsjednik RH odlikovao je umirovljenog stožernog generala Martina Špegelja Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom, za zasluge u izgradnji Oružanih snaga RH te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama. To je drugo najviše državno odlikovanje koje dodjeljuje Hrvatska, a najviše koje može primiti osoba koja nije poglavar neke države. Špegelj je odigrao veliku ulogu u pripremi obrane Hrvatske te je bio drugi ministar obrane.

Odlikovani su i general pukovnici Slavko Barić i Darko Grdić te kontraadmiral Zdenko Simičić, Redom kneza Branimira s ogrlicom, za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda RH. Predsjednik RH odlikovao je i 50-ak postrojbi za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • Avatar docCL
  docCL:

  Spegelja????Ko ce koga ako ne svoj svoga.

 • alapača:

  kad će već jednom ukinuti ta trknuta nazivlja odličja? kao da su iz zaboravljenih peštanskih opereta.

 • budisvoj:

  opet drugovi odlikuju drugove!!!!,do kada??????.