Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBIO 14 MILIJUNA DOLARA ODŠTETE

Robert je nevin u zatvoru proveo 37 godina: Osudili ga za silovanje i ubojstvo, 2020. se dogodio velik preokret

Robert DuBoise 1985.
Odjel za zatvorske ustanove Floride
11.06.2024.
u 09:27

Nakon što je Robert DuBoise nepravedno proveo 37 godina u zatvoru zbog silovanja i ubojstva, Gradsko vijeće Tampe jednoglasno je u četvrtak izglasalo odobrenje nagodbe od 14 milijuna dolara u saveznoj tužbi.

Robert DuBoise, koji je u kolovozu 1983. osuđen za silovanje i ubojstvo 19-godišnje Barbare Grams u Tampa Heightsu, oslobođen je u rujnu 2020. nakon što je DNK dokazima utvrđeno da nije počinio zločine. Zbog toga što je skoro četiri desetljeća nevin proveo u zatvoru, tužio je državu, a nedavno je presuđeno u njegovu korist i dodijeljeno mu je 14 milijuna dolara odštete.

"Tužan sam zbog obitelji žrtve koja je toliko dugo čekala da dozna pravu istinu", rekao je DuBoise za CNN nakon oslobađanja. "Proveo sam 37 godina u zatvoru zbog zločina koji nisam počinio. To se događa kada se policija usredotoči na krivu osobu, izmišlja dokaze koji odgovaraju njihovoj teoriji i ne istražuje kako bi pronašla istinu. Tako su životi uništeni, a zajednice manje sigurne", dodali su.

DNK uzorci također su naveli istražitelje da povežu ubojstvo Barbare Grams s dvojicom osuđenih prijestupnika, Amosom Robinsonom i Abronom Scottom, koji su već služili doživotnu kaznu u zatvoru na Floridi zbog ubojstva koje su počinili u okrugu Pinellas iste godine.

S druge strane, u vrijeme suđenja DuBoiseu nije bilo nikakvih fizičkih ili posrednih dokaza koji bi DuBoisea povezivali s napadom, prema Projektu nevinosti s Floride. Prije osude prevezen je u zatvor okruga Hillsborough. Doušnik iz zatvora koji je razgovarao s DuBoiseom kasnije je lažno svjedočio da je DuBoise priznao zločin tijekom boravka u zatvoru, priopćila je organizacija.

VEZANI ČLANCI:

"Prepoznajemo duboke i trajne posljedice ovog slučaja, posebno na DuBoisea gotovo četiri desetljeća kasnije", rekao je šef policije Tampe Lee Bercaw. "Napredak u obuci i tehnologiji značajno je poboljšao kapacitet policije Tampe za provođenje istraga, osiguravajući veću točnost i pravilan postupak za sve."

Nagodba će se, inače, isplaćivati ​​tijekom tri godine, s početnom uplatom od 9 milijuna dolara u roku od trideset dana od izvršenja nagodbe, nakon čega slijedi rata od 3 milijuna dolara sljedeće godine i posljednja 2 milijuna dolara 2026. godine. 

FOTO Žicom zadavio susjedu zbog stana pa njezino tijelo skrio u bunar: Nakon 13 godina počelo suđenje

Robert DuBoise 1985.
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije