Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Prosvjed branitelja: Rizik je sve veći, HDZ bi posredovao, ali čeka poziv

branitelji
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
05.11.2014.
u 19:49

Veteranima stiže i božićno drvce, Savska postaje mjesto hodočašća, dragovoljci čekaju

Ultimatum Milanovićevoj vladi da smijeni ministra Freda Matića te ultimativni odgovor premijera da ne pristaje na takve zahtjeve znak su da će se prosvjed nastaviti te da branitelji neće samo tako napustiti plato ispred ministarstva na Savskoj cesti. Naprotiv, braniteljima će ovih dana stići i božićno drvce. To će simbolično pokazati da su prosvjednici odlučni dočekati tamo i Božić. To će zabrinuti ne samo predstavnike vlasti nego i vodstva ostalih političkih stranaka. Isprva, ovaj je prosvjed išao politički na ruku oporbe, no nakon eskalacije, gubitka jednog života i pokušaja samoubojstva, realno, sve politike s ovim prosvjednom polako su ušle u istu slijepu ulicu.

Prosvjed je problem

Vlada nema sretnog rješenja. Ministar Matić politički je već prestao postojati i čini se da je uvelike izgubio legitimitet pred braniteljskom populacijom. To što ga Milanović i dalje uporno drži ne mora se pokazati kao pametan potez, a i premijer se prema invalidima iz Savske ne treba postavljati ultimativno, smatraju analitičari. HDZ isto ne može sjediti prekriženih ruku. Kao glavna oporbena stranka i on, objektivno, snosi svoj dio odgovornosti za situaciju u Savskoj. Radikalizacija među invalidima u centru Zagreba ne odgovara ni HDZ-u. U vrhu stranke željeli bi pomoći da se ovakva pat-situacija razriješi.

– Situacija je kulminirala tako da sada više nisu problem branitelji i njihova prava, problem postaje prosvjed za koji nema naznaka da će “ikad” prestati. Sigurno je jedino to da će branitelji nastaviti prosvjedovati bez obzira na brojne “tehničke” ili zdravstvene poteškoće – procjenjuje jedan član Predsjedništva HDZ-a. Problem je što HDZ, bez obzira na želju za posredništvom, tu ulogu ne može preuzeti bez poziva.

– Počnemo li se sami nuditi, u Vladi će to shvatiti kao potvrdu teze da smo i mi sudjelovali u organizaciji prosvjeda, a branitelji bi mogli posumnjati da ih želimo prevariti – razmišljanja su u HDZ-u.

Stoga čekaju da im stigne “signal”, odnosno iskazana želja sudionika da se HDZ uključi u posredovanje. No, pitanje je kada će se i hoće li uopće doći do takve situacije u kojoj bi se počelo razgovarati kako završiti braniteljski prosvjed a da se nitko ne osjeća poraženim.

Revolt se širi

Neki analitičari komentiraju da je prosvjed prebrzo kulminirao te da takvu pogrešku u taktici HDZ ne bi napravio. Vlada, pak, mora naći načina da riješi potencijalno zapaljivu situaciju u centru Zagreba. Revolt se među braniteljima širi, Savska postaje mjesto obveznog “hodočašća”, a veliki je broj dragovoljaca koji mogu zamijeniti, odmoriti ili pojačati veterane u šatorima. Na potezu je, ipak, Vladina strana. Jako je rizično nastaviti pat-situaciju u Savskoj.

Komentara 177

SE
sestrićna
20:18 05.11.2014.

danas ništa o bandu "udba" s eurosonga iz munchena ?

AG
Agricola
20:09 05.11.2014.

Nek daju ostavke pa nek se bave "humanitarnim radom" u Documenti do mile volje, ali da to čine kao prdstavnici branitelja to je u najmanju ruku degutantno.

LU
lukabulic
20:27 05.11.2014.

dali vi stvarno mislite da milanović vodi vladu-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije