Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WINDSORSKI OKVIR

Rishi Sunak stigao u Sjevernu Irsku: Nastoji nagovoriti političare da prihvate dogovor s EU

British Prime Minister Rishi Sunak and European Commission President Ursula von der Leyen hold a news conference at Windsor Guildhal
Foto: POOL/REUTERS
1/4
28.02.2023.
u 11:26

Protokol o Sjevernoj Irskoj predviđa dugoročna rješenja u sklopu kojih Sjeverna Irska ostaje dijelom jedinstvenog tržišta EU-a, a istovremeno će se omogućiti nesmetana trgovina između te pokrajine i Britanije. Problem je nastao "tvrdim Brexit-om" koji je podrazumijevao napuštanje jedinstvenog tržišta i carinske unije. Međutim, Protokolom nisu zadovoljne protestantske, unionističke stranke u Sjevernoj Irskoj

Britanski premijer Rishi Sunak stigao je u utorak u Sjevernu Irsku kako bi uvjerio tamošnje strane da prihvate dogovor zaključen s Europskom unijom o trajnom statusu te britanske pokrajine nakon brexita, javlja AFP i podsjeća da je dogovor postignut nakon višemjesečnih napetosti i političke blokade. Europska unija i Velika Britanija postigli su u ponedjeljak dogovor o provedbi Protokola o Sjevernoj Irskoj, a prema riječima Sunaka i šefice Europske komisije Ursula von der Leyen radi se o novom "povijesnom" sporazumu za Sjevernu Irasku koji otvara novo poglavlje u međusobnim odnosima.

Poznat kao Windsorski okvir, dvije strane smatraju da dogovor pruža dugoročna rješenja za koja se vjeruje da će funkcionirati za sve ljude i tvrtke u Sjevernoj Irskoj. "Taj dogovor će značiti golemu razliku za poduzeća i ljude u Sjevernoj Irskoj. I o tome ću danas govoriti s ljudima. Poslušat ću ih i objasniti koliko je taj dogovor za njih pozitivan", rekao je Sunak za BBC. Windsorski okvir trebao bi omogućiti još protočniju trgovinsku razmjenu sa Sjevernom Irskom, u odnosu na bivši Sjevernoirski protokol koji je 2020. ishodio Boris Johnson.

Protokol o Sjevernoj Irskoj dio je sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a.On predviđa da Sjeverna Irska, koja je dio Ujedinjene Kraljevine, ostane dijelom jedinstvenog tržišta EU-a kako se ne bi ugrozili rezultati mirovnog sporazuma postignutog na Veliki petak 1998. godine. Tim sporazumom ukinute su granične kontrole na irskom otoku, između Sjeverne Irske i Republike Irske. Budući da se London odlučio za tzv. “tvrdi Brexit”, koji podrazumijeva napuštanje jedinstvenog tržišta i carinske unije, trebalo je naći rješenje za Sjevernu Irsku. Međutim, usuglašenim Protokolom nisu zadovoljne protestantske, unionističke stranke u Sjevernoj Irskoj jer taj sporazum predviđa carinske kontrole za promet roba iz Velike Britanije prema Sjevernoj Irskoj kako se ne bi narušio integritet jedinstvenog tržišta.

Sunak je rekao da će Windsorski okvir omogućiti nesmetanu trgovinu između Sjeverne Irske i ostatka Velike Bitanije. Istaknuo je da je dogovor postignut nakon pregovora koji nisu bili laki, no koji će omogućiti "glatku trgovinu" preko Irskog mora, između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.  Također je rekao da je Sjeverna Irska "nevjerojatno atraktivna" za investicije jer je istovremeno u Ujedinjenom Kraljevstvu i unutar jedinstvenog europskog tržišta.

U nacrtu dogovora se, između ostalog, predviđaju 'zelena' i 'crvena' linija s različitim stupnjevima regulacije, ovisno o tome je li krajnja destinacija Europska unija. Sunak je rekao kako će Stormfront, parlament Sjeverne Irske u Belfastu, imati veći suverenitet u odlučivanju o primjeni europskih pravila na svom teritoriju. Premijer Sunak sada treba uvjeriti desno krilo svoje  Konzervativne stranke u parlamentu te Demokratsku unionističku stranku (DUP) u Sjevernoj Irskoj, koja se najviše protivila Protokolu, da prihvate dogovorena rješenja.

DUP je do sada odbijao sudjelovati u vlasti Sjeverne Irske dok se po njima sporna pitanja iz Protokola ne riješe. Čelnik DUP-a Jeffrey Donaldson je danas za BBC rekao da novi dogovor "djelomično nudi odgovore na njihove zabrinutosti", no da ostaju pitanja o kojima će nastaviti raspravljati s vladom. "Uzet ćemo si dovoljno vremena da proučimo novi dogovor", rekao je Donaldson.

>> VIDEO: 5,6 stupnjeva po Richteru: Zgrada se urušila nakon novog jakog potresa u Turskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije