Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija

Rimljani zbog "potresa" odlaze iz Rima

Rim
Silvije Tomašević
10.05.2011.
u 10:57

Zbog proročanstva, prema kojemu će 11. svibnja 2011. potres razrušiti Rim, oko 20 posto Rimljana sutra neće doći na posao

RIM – Čak 20 posto zaposlenih u javnim službama u Rimu neće sutra, 11. svibnja, doći na posao. Mnogi su otišli na bolovanje ili uzeli kraći odmor kako bi otišli iz Rima jer se u tisku piše da će 11. svibnja strašan potres srušiti Vječni grad. Odakle takve prognoze?

Netko je iščeprkao da je Nostradamus (1503.-1566.) u svojim zagonetnim Quartinama, proročanstvima pisanima u stihovima, za 11. svibnja 2011. označio veliki potres u Rimu, zatim je tome dodano i da je samouki seizmolog Raffaele Bendandi (1893.-1979.) također taj datum odredio kao sudbonosni, a onda se informacija počela širiti internetom, pa je ušla u dnevni tisak, a na kraju i na male ekrane. Netko je tome dodao i da je tehničar Giampaolo Giuliani, koji je najavio potres u L’Aquili u travnju 2009., također najavio potres u Rimu. Giampaolo Giuliani je to opovrgao i u razgovoru s dopisnikom Večernjeg lista naglasio da on može predvidjeti potres do 24 sata prije te kako je izučavao i Bendandijeva predviđanja, koji, pak, nije prognozirao potres u Rimu. No, vijest se širila i za jutarnjeg ispijanja kavice u barovima, pa je tako „zagolicala“ znatiželju televizijskih novinara. A kada televizija nešto kaže, onda je to tako!

Bilo je to dovoljno da se proširi panika. Civilna zaštita morala je na svojim internetskim stranicama objaviti da su sva proročanstva neutemeljena. Isto je objavio i Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV), koji je za 11. svibnja pozvao Rimljane u posjet kako bi se mogli informirati o potresima, njihovim praćenjima, izučavanjima itd.

Predsjednik INGV-a Enzo Boschi objavio je da Rim nije u seizmički osjetljivoj zoni te kako se u svijetu svaki dan dogodi 150.000 potresa snažnijih od tri stupnja po Richterovoj ljestvici te po nekoliko snažnijih od šest stupnjeva. Prema tome, svatko može predviđati potrese, ali nitko ne može prognozirati gdje će se dogoditi u određenom trenutku.

Bendandijeva kći i predsjednica udruge koja nosi njegovo ime, Paola Lagorio, izjavila je kako je proročanstvo o potresu 11. svibnja 2011. „neutemeljeno“.

Samouki Bendandi izučavao je utjecaj Mjeseca i zvijezda na potrese (ako Mjesec utječe na pomicanje mora, onda bi trebao utjecati i na pomicanje tla) te je prognozirao neke potrese i oni su se ostvarili. Predvidio je tako potres 2. siječnja 1924. na Balkanskom poluotoku, koji se i dogodio, pa onaj u talijanskoj regiji Friuli 1976., a u njegovim zapisima je i 11. ožujka 2011. kao datum jakog potresa, ali nije naznačio gdje bi se trebao dogoditi. 

U Rimu se osjetio potres koji je pogodio regiju Abruzzo 2009., ali bez posljedica. Osjetili su se i neki drugi potresi, ali seizmolozi drže da grad nije u opasnosti. Ako ćemo u Rimu preživjeti 11. svibnja 2011., onda ćemo mirniji čekati 12. 12. 2012. kada je po kalendaru Maja završavao svijet.

Ključne riječi

Komentara 9

AG
Agramer198
16:41 10.05.2011.

@Leoni Prije bi se iz teksta dalo naslutiti da \"svi putevi vode iz Rima\"... Ali hajde da baš vidimo je će se ostvariti to \"proročanstvo\".

UT
utatica
22:49 10.05.2011.

Mislim da će potres razrušiti Beograd, Nosterdamu je rekao da će se potres zbrisati dva velika grada na 45 stupnju sjeverne gografske širine a to su Beograd i Los Angleles

AG
Agramer198
16:52 12.05.2011.

Pogriješio je poluotok...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije