Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKLJUČENA INVESTICIJSKA RUNDA

Rimčev projekt s robotaksijima dosegnuo novu etapu: Prvi put u Hrvatskoj investirali i Saudijci

Hvar: Mate Rimac dao je izjavu medijima prije sastanka s Plenkovićem
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
06.02.2024.
u 16:51

U ovaj projekt tvrtke koja razvija novi ekosustav urbane mobilnosti, navode, investirao je jedan od najvećih investicijskih fondova na svijetu - Public Investment Fund (PIF) iz Saudijske Arabije, a njima je to prva investicija u Hrvatskoj

Projekt Mate Rimca oko stvaranja mreže robotaksija dosegnuo je novu etapu, nakon što je kompanija Project 3 Mobility zaključila investicijsku rundu te time zaokružila dosadašnje financiranje od strane privatnih investitora na iznos od 100 milijuna eura, objavila je tvrtka ovog utorka, a o svemu se oglasio i sam Rimac. U ovaj projekt tvrtke koja razvija novi ekosustav urbane mobilnosti, navode, investirao je jedan od najvećih investicijskih fondova na svijetu - Public Investment Fund (PIF) iz Saudijske Arabije, a njima je to prva investicija u Hrvatskoj. 

Ranije je u Project 3 Mobility uložio i jedan od najvećih južnokorejskih proizvođača automobila Kia. Osim toga, u Project 3 Mobility je također investirala vodeća bugarska softverska tvrtka SiteGround, hrvatska IT kompanija Infinum, Rimac Grupa te drugi ključni investitori poput investicijske kompanije specijalizirane za napredne tehnologije - Neurone i katarske kompanije Elaf Auto, navodi se u priopćenju.

Hvar: Mate Rimac dao je izjavu medijima prije sastanka s Plenkovićem
1/13

- Vrlo smo zadovoljni sa zatvaranjem investicijske runde u ovom trenutku. Činjenica da smo u ovako izazovnoj situaciji za nove kompanije uspjeli privući neke od najjačih globalnih strateških i financijskih investitora pokazuje povjerenje u našu viziju i tim. Bitno je naglasiti da su već sada sredstva privučena od privatnih investitora veća od do sada isplaćene EU potpore (89 mil EUR). Do lansiranja usluge u Zagrebu značajno će se povećati omjer uloženih privatnih sredstava. U proteklom smo razdoblju prošli kroz niz zahtjevnih procedura, dubinskih snimanja i provjera, kako kroz proces odobrenja EU potpore vođen od strane Europske komisije i domaćih institucija, tako i paralelno kroz proces prikupljanja privatnog kapitala. Ponosni smo na još jednu potvrdu vrijednosti našeg projekta koji će revolucionarizirati promet i poboljšati kvalitetu života u urbanim sredinama. Vjerujemo da će projekt donijeti značajne koristi za Hrvatsku, kroz pokretanje tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, ali i na druge načine, poput suradnje s hrvatskom akademskom zajednicom. U sklopu projekta već intenzivno surađujemo s tri zagrebačka fakulteta. Nakon uspješnog zatvaranja ove investicijske runde, u naredne dvije godine ćemo nastaviti privlačiti privatni kapital, prateći faze realizacije projekta - izjavio je Marko Pejković, glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja.

- P3 je tek na početku. Nakon ove runde, slijedi puno veći krug koji će omogućiti veliku proizvodnju naših robotaksi i uvođenje usluge mnogim gradovima diljem svijeta. Imamo prave partnere na brodu koji vjeruju u dugoročnu viziju i uz njihovu podršku, uspjet ćemo. Veselim se otkrivanju projekta kasnije ove godine! - objavio je i sam Rimac.

Komentara 3

Avatar LoveBaby21
LoveBaby21
08:37 07.02.2024.

Ocijenite moju 18+ golu fotografiju - - -> NU21.FUN

PV
prcko.vita
17:28 07.02.2024.

Mate car, kakva jadna borba protiv zloćudnih bolesti, kakva ulaganja u zdravlje i zdravstvo, ono što nama treba je auto koji vozi sam, a od iza sjedi putnik koji bi teoretski mogao kad već sjedi i ne radi ništa da drži i taj volan u rukama. Bravo za civilizaciju idemo u pravom smjeru, alal nam vera

OV
Ovan
21:48 06.02.2024.

Dok oni to naprave stići će iz Kine😉

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije