Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBROK POD ODMOROM

Rijetke brodske škole đacima nude zdravu hranu

12.05.2009.
u 17:04

Poznato je da temelj zdravog obroka čine meso i povrće bogato bjelančevinama i mineralima, no, unatoč tomu, u većini škola djeci se pod velikim odmorom dijele obroci sastavljeni od krafni, bureka, pizza ili peciva, jela bogatih škrobom i sirovom vlakninom.

Mjesečno 50 kuna
– Najbolje je kad dobijemo burek ili krafne s marmeladom, a pašteta na kruhu, koja dođe na red jednom tjedno, baš mi ne odgovara. Kada je pašteta na redu, kupim čips, pa ga pojedem umjesto obroka – kaže učenik šestog razreda, dvanaestogodišnji Marin Đogaš. Kako tvrdi njegova majka, Marin svakodnevno prima jedan obrok koji se djeci u školi dijeli za velikog odmora, za što mjesečno plaća 50 kuna. Svjesna je, kaže, da za taj novac ne može očekivati velike i kvalitetne obroke, ali škola bi, tvrdi, ipak trebala povesti više računa o kvaliteti prehrane.

Krive loše navike
Stanje ipak nije svugdje isto. Poneke škole, poput brodskog Huge Badalića, učenicima standardne obroke dopunjavaju mliječnim prerađevinama i svježim voćem te tako podižu njihovu hranidbenu vrijednost. – Nastojimo izbalansirati obrok koji se servira djeci, dopunjavamo pekarske proizvode jogurtom ili voćem. Upravo pekarske slastice, poput krafni ili bureka, djeca najviše vole, dok voće često završi nepojedeno. To su loše prehrambene navike s kojima djeca dolaze od kuće, ali trudimo se osigurati djeci zdrav obrok – kaže ravnateljica Zdenka Mališa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije