Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maja Grba Bujević:
Povratak na članak

'Rijetka smo zemlja u kojoj je liječnik dio terenskog tima hitne'

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu o stanju hitne službe u Hrvatskoj

Komentari 11

Avatar Linux
Linux
23:31 17.08.2018.

bitno da smo zaostali za ostatkom civilizacije, pa bi mi i kirurge u hitnoj zeljeli imati. po mogucnosti da se sam bog vozi u hitnoj i lijeci.

VL
CH
chupakabra
09:52 18.08.2018.

Neznanje i kompetencija se uvijek kompenziraju statistikom izvana koja kada se loše upravlja vlastitim modelom sluźi kao izgovor

VL
AN
anonimus00
21:24 17.08.2018.

u Dublinu svaka vatrogasna postaja ima vozilo hitne pomoći i ljude osposobljene za pružanje prve pomoći. ali, daleko je Hrvatska od Irske

VL
OB
ObrenM
19:02 17.08.2018.

Samo ti uhljebnice pravdaj.

VL
HR
Hrvatska
19:38 17.08.2018.

Bitno da ti imas dotjerane noktice.

VL
FI
Finger
20:39 17.08.2018.

Situacija u našoj hitnoj službi podosta pokazuje pravu sliku našeg zdravstva . Gospođa je pobrkala dosta stvari i nije u potpunosti upućena u pravu situaciju u zapadnim zemljama . Radim osobno u CH kao Paramedics gotovo 17 godina i moramm napomenuti da sam nakon srednje medicinske završio dvije godine vise za anesteziju a potom dvije godine za Paramedicsa . Radim u turnusu tjedan dana samo anesteziju gdje vršim samostalne opće anestezije i u rangu smo jednog anesteziologa a potom radim tjedan dana samo hitnu gdje zbrinjavamo u dvoje ( kolega ima školu spasilačkog tehničara a ne paramedicsa ) njemu fali još dvogodisnja edukacija za paramedicsa ). To ne znaći da nam treba liječnik za zbrinjavanje teških slućajeva . Lijećnici su uglavnom samo prisutni ako je potrebna helikopterska služba za brz i ugodan transport za npr. patienta s povredama kralježnice ,traume mozga ili teške opekline.Hitna medicina mora da bude u rukama anestezije jer uglavnom ta disciplina svakodnevno vrši zahvate npr. intubacije i na taj način postoji rutina .Plaća nam je oko 100 tisuća CHFr godišnje . U Njemačkoj je sistem drugačiji , radi se bez Paramedicsa već na principu Spisilaćkih Sanitetetera /Tehničara i vise obrazovnih Rettungsassintenen / Spasilačkih Asistenta oba dva imaju jako ograničena djelovanja i sistem se bazira na hitnom liječniku koji je uglavnom anesteziolog . Dolazi samo ako je patient bez svijesti ili ima teške povrede . Potom dolazi s još jednim spasilačkim tehničarom .

VL
FI
Finger
20:42 17.08.2018.

Kod nas na Hitnoj rade uglavnom pripravnici bez ikakvih edukacija a anesteziolozima ne pada ni na pamet da rade hitnu medicinu . Uglavnom svi su zaboravili da su oni u tom sistemu zbog dobrobit patienta a ne obratno . Zašto je to drugačije u privatnom sektoru ???

VL
Avatar drInternet
drInternet
19:47 17.08.2018.

uhljebička krava mora otići čim prije

VL
AA
AAAAAA
20:24 17.08.2018.

je, i rijetka smo zemlja u kojoj se za "besplatna" testiranja na AIDS i rak debelog crijeva daje više novaca nego za bolesnu djecu!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.