Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pašarenje

Riješili bi imovinske odnose, uzgoj u parkovima prirode i poticaje

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA'
''
01.02.2011.
u 10:00

Zadnjih godina, otkako su uređeni zarasli pašnjaci u Mokrom polju, broj krava i konja u stalnom je porastu

Novi zakon kojim bi se pravno reguliralo pašarenje u zaštićenim područjima parkova prirode još se uvijek nalazi u proceduri. Donošenje toga zakona duže vrijeme i s velikim zanimanjem prate i novljanski uzgajivači konja i goveda. Svoje blago oni puštaju na pašarenje u Mokro polje, koje se nalazi u sastavu Parka prirode Lonjsko polje.

Mnogobrojni problemi

Tim zakonom riješili bismo brojne dosadašnje probleme, od neriješenih vlasničkih odnosa, zabrane uzgoja na tim površinama, pa sve do nemogućnosti ostvarivanja poticaja.

– Mokro polje, kao i nekada, bit će, novim zakonom, vraćeno uzgajivačima i čuvarima tradicionalnoga uzgoja stoke na korištenje, ne skrivajući priželjkivanje svih članova Udruge uzgajivača goveda "Mokro polje" – objašnjava njen predsjednik Ivan Ciprijanović.

Od zamaha stočarstva na novljanskom području uzgajivači u polju tijekom sušnog dijela godine drže više od tisuću grla na slobodnoj ispaši.

– Zadnjih godina, od kad smo na vlastitu inicijativu i u suradnji s uzgajivačima konja "Hrvatski posavac" iz Novske počeli s uređenjem zaraslih pašnjaka u Mokrom polju, broj krava i konja stalno je u porastu – kazao je uzgajivač Goran Došlović.

Prije nekoliko dana održan je i skup na kojem su poljoprivrednici mogli saznati više informacija o novom zakonu. O temi je govorio Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza i član povjerenstva za izradu Zakona o pašarenju.

Novska daje poticaje

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Grada Novske Franjo Gradečak najavio je i tribinu za sljedeći mjesec.

– Poljoprivreda je orijentacija, jedan od smjerova razvoja na području grada – kazao je Franjo Gradečak. Dodaje i da Grad Novska stalno potiče uzgajivače. Oni, pak, očekuju i dodatne informacije prije nego što u proljeće krenu tjerati stoku u polje. Budući da je Zakon u postupku donošenja, stočari su lani, radi dobivanja poticaja, morali priložiti privremeno rješenje u obliku zahtjeva - potvrde za pašarenje na području Lonjskog polja, koje će, kad Zakon bude donesen, zamijeniti koncesijsko odobrenje za pašarenje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije