Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legalizacija

Novigrad ima najgori tim za legalizaciju

anka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.11.2013.
u 21:30

Najlošiji uredi su ured u Karlovačkoj županiji koji je od 17.634 zaprimljena zahtjeva riješio tek njih 420, odnosno skandalozno malih 2,38 posto

Prema podacima Ministarstva graditeljstva, sva 53 županijska i gradska ureda zaprimila su ukupno 822.335 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Do 31. listopada ukupno je riješeno samo 57.337 predmeta ili mršavih 6,97 posto. U ta 53 ureda ukupno je 787 djelatnika, a u planu je zaposliti još 565 osoba.

Najefikasniji uredi su dubrovački, koji je od 5440 zaprimljenih zahtjeva već riješio njih 1075, odnosno 19,76 posto, te bjelovarski (19,29) i makarski (17,21).

Zapinje na lokalnoj razini

Najneefikasniji je ured u Karlovačkoj županiji koji je od 17.634 zaprimljena zahtjeva riješio samo njih 420, odnosno skandalozno niskih 2,38 posto. Drugi najgori je ured Vukovarsko-srijemske županije koji je od 25.136 zahtjeva riješio samo 680. Zanimljiva je i statistika broja riješenih zahtjeva po djelatniku. Najučinkovitije radnike ima ured Krapinsko-zagorske županije čijih je šestero djelatnika ukupno riješilo 1246 zahtjeva, odnosno 208 po zaposlenom. Slijedi Vodnjan (197) i Bjelovar sa 159 riješenih predmeta po zaposlenom. Najneučinkovitiji su djelatnici ureda Novigrada koji su po zaposlenom riješili samo 15 predmeta, a puno radišniji nisu ni djelatnici u uredu Karlovačke županije s prosjekom od 23 riješena predmeta po zaposlenom.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš rekla je da Ministarstvo nažalost nema nikakve ingerencije nad osobama koje rade u lokalnim uredima jer one odgovaraju samo svojim gradonačelnicima, odnosno svojim županima.

– Vlada može donijeti najbolji zakon, ali ako lokalna uprava ne radi kako treba i ne provodi zakone... Mi nemamo nikakve ingerencije nad njima jer oni račune polažu svojim županima i gradonačelnicima, a nama je u Ministarstvu zadaća da svim građanima osiguramo jednaku priliku u rješavanju njihovih problema – rekla je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Stoga će od početka iduće godine na rješavanju predmeta legalizacije bespravno sagrađenih zgrada raditi nova agencija, u koju će se slijevati predmeti iz svih lokalnih i županijskih ureda koji ne budu mogli pratiti zadanu dinamiku Ministarstva.

Legalizacija molova?

Zanimljiv je i prijedlog ministrice koji će iznijeti kolegama u Vladi – dala bi priliku svima koji su na pomorskom dobru sagradili svoje molove da te molove legaliziraju, a onda bi od Ministarstva pomorstva mogli zatražiti zahtjev za korištenje, odnosno platili bi koncesiju za korištenje tih molića.

Komentara 8

CH
chemica
13:05 12.11.2013.

Ne vidim neki životno presudan problem. Pravosuđe je u općem rasulu i kolabira pod teretom korupcije kao i cijela država, a glavni su problem moja šupa i garaža?! Ma ubijte se bijednici. Bolje to sami učinite jer mi nećemo biti toliko "nježni". Kad konačno poludimo. Ko Grci, npr.

Avatar tituš
tituš
13:33 12.11.2013.

nelegalna gradnja na pomorskom dobru biti će legalna ako se drugovima plati naknada, kazna i nastavi plaćati koncesija. Čudesno od ministrice. Inače u Zg već dva mjeseca čekam da mi obračunaju, čitaj uzmu novce, za razliku volumena odstupanja od građevinske dozvole od cca 20 m3. Sve im izračunali, priredili i dostavili, no netko treba napisati rješenje, a to se čeka i tko zna kad će biti!

IS
istri
12:53 12.11.2013.

drugarice, kada budes shvatila da treba se boriti protiv drzavnih lopova a da oni koji su nadogradili bez dozvole po tebi oni su Koje treba obraditi, spunim pravom jer njima budete uzewli novac a pravim se ne osudite jer ii vi spadate medju njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije