Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pronašli brod

Riješen jedan od najvećih pomorskih misterija Kanade

brod
Foto: Youtube Screenshot
1/2
10.09.2014.
u 17:25

Pronašli su brod nestao prije više od 150 godina nakon što je ostao zarobljen u arktičkom ledu

Kanada je razriješila jedan od najvećih pomorskih misterija u svojoj povijesti, javlja Business Insider

Naime, pronašli su jedan od dva britanska istraživačka broda koji su nestali 1846. nakon što su ostali zarobljeni u arktičkom ledu.  HMS Erebus i HMS Terror 1845. kojima je zapovijedao kapetan Sir John Franklin otišli su iz Engleske 1845. i zaputili se prema Sjeverozapadnom prolazu no u Kanadskom Arktiku zatekle su ih nevolje, navodi Business Insider. Nakon što su bili zarobljeni u ledu više od godinu dana posada je naposljetku ostala bez zaliha. Više od 20 osoba među kojima je bio i kapetan Franklin umrlo je, a stotinjak ih je preživjelo. Brodove su 1848. napustili i krenuli prema kopnu međutim nitko se živ nije vratio kući. 

Vijest o pronalasku jednog od ta dva broda Kanada je objavila u nedjelju, a zasad nije poznato je li pronađen HMS Erebus ili HMS Terror. Kanadski premijer Stephen Harper događaj je nazvao 'doista povijesnim trenutkom za Kanadu' Napomenuo je da je jedan od najvećih misterija Kanade riješen.

 Brod je pronađen upotrebom podvodnog vozila na daljinsko upravljanje.

>> Hrvatski kapetan s posadom zatočen na brodu. Ponestaje im hrane

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije