Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NeuRI 2013

Rijeka okuplja 250 studenata i mladih znanstvenika iz regije

kongres
26.04.2013.
u 09:00

Na Kongresu će biti prezentirano trideset usmenih i poster prezentacija, četiri plenarna predavanja te održane četiri radionice.

U petak će na Medicinskom fakultetu u Rijeci početi sa radom 3. studentski kongres neuroznanosti – NeuRi 2013, koji će se održavati od 26. – 28. travnja 2013. Organizator kongresa je studentska udruga FOSS Medri koja, realizirajući taj projekt treću godinu zaredom, želi osigurati znanstveno-kongresni prostor studentima (bio)medicinskih studija, te pod motom „edukacija & iskustvo“ pružiti sudionicima priliku za znanstveno- stručno usavršavanje i prezentaciju rezultata vlastitih istraživanja. Student medicine Igor Salopek, predsjednik Organizacijskog odbora kongresa kaže da su , nakon uspješne realizacije 1. i 2. NeuRi kongresa (2011. i 2012. godine) vođeni idejom o jedinstvenom studentskom kongresu u široj regiji, ali i potencijalno svojevrsnom „brand-u“, promotoru Sveučilišta u Rijeci.

Na Kongresu će sudjelovati 250 sudionika, biti će prezentirano trideset usmenih i poster prezentacija, četiri plenarna predavanja te održane četiri radionice. Teme kojima će se baviti pokrivaju „širok spektar“ bazične i kliničke neuroznanosti – od neuroanatomije, neurofiziologije, neurofarmakologije preko neurologije i psihijatrije do psihologije i svih srodnih područja koja proučavaju ljudski mozak. U moru tema ističu plenarno predavanje prof. dr. sc. Mladenka Tkalčić i prof. dr. sc. Daniela Malnar na temu: „Jesu li zaista žene s Venere, a muškarci s Marsa?“ u kojem će cijenjene profesorice dati objašnjenje koje su to neuroanatomske i psihološke razlike između muškaraca i žena. Svojevrsna posebnost kongresa bit će studentsko plenarno predavanje, na kojem će studenti sa Sveučilišta u Osjeku, Romana Perković i Filip Turjak približiti kompleksu temu neuroplastičnosti.

Nadalje, bit će govora o vezi epilepsije i seksualnosti, posttraumatskim stresnim poremećajima, otkrivat će se tajne facijalnih ekspresija tijekom menstrualnog ciklusa, utjecaj glazbe na psihosocijalni razvoj adolescenata. Dotaknut će se i težih tema kao što su shizofrenija, suicidnost, prikazat će se analiza socijalnih i psihopatoloških elemenata kod duševnih bolesnika počinilaca kaznenog djela ubojstva, Parkinsonova bolest, ALS, Huntingtonova bolest. Osim predavanja, za studente je priređen i dodatan program radionica u kojima će biti riječi o uvijek aktualnim temama – seksualnosti, ovisnosti o drogama, govoru tijela te neuropatologiji. Osim na Medicinskom Fakultetu, Kongres će u subotu nastaviti s radom u Psihijatrijskoj bolnici na Rabu, pri čemu će sudionici imati priliku upoznati se s radom vrhunske ustanove za liječenje i rehabilitaciju. U nedjelju 28. travnja sudionici se vraćaju na Medicinski fakultet te nastavljaju sa prikazom rezultata svojih istraživanja te održavaju svoje poster-prezentacije. Svečanom otvorenju NeuRi 2013 nazočit će ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, kao i rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin.

>>Otkrili zašto ljudi jedu žute palačinke i kako čitati lica

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije