Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Rijedak slučaj suprotstavljanja Republikanaca: Senat blokirao prodaju oružja Saudijcima

Nekolicina republikanaca izglasala je zajedno s demokratima potporu rezolucijama, a Kongres pritišće Trumpovu administraciju da oštrije odgovori na ono što američki zakonodavci smatraju kršenjima ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.
20. lipnja 2019. u 20:02 2 komentara 1135 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL

Američki Senat u četvrtak je izglasao dvije rezolucije kojima blokira plan predsjednika Donalda Trumpa o dovršenju prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama, što je rijedak slučaj suprotstavljanja Republikanaca iz Kongresa Bijeloj kući.

pronađeni dokazi UN-ova istraga potvrdila: Saudijski princ umješan je u ubojstvo Jamala Khashoggija

Za prvu od 22 rezolucije, koje su vezane za Trumpov prošlomjesečni pokušaj zaobilaženja odluka Kongresa i dovršenja prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim zemljama, vrijedan 8 milijarda američkih dolara, bilo je 53 glasa za, a 45 protiv.

Za drugu rezoluciju rezultat je bilo jednak, 53-45.

Nekolicina republikanaca izglasala je zajedno s demokratima potporu rezolucijama, a Kongres pritišće Trumpovu administraciju da oštrije odgovori na ono što američki zakonodavci smatraju kršenjima ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Vođa senatske većine Mitch McConnell pozvao je da se ne glasa za rezoluciju. Istaknuo je napetosti s Iranom te napomenuo da je za Washington važno držati se uz Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

"Ne odvajajmo se od naših partera", rekao je McConnel. "Nemojmo ograničavati administraciju u vrijeme tako osjetljive diplomacije", dodao je.

Nekoliko sati uoči glasanja, Iran je oborio američki vojni dron, što je potaknulo strahove od moguće eksalacije vojnog sukoba.

Clarke Cooper, pomoćnik američkog državnog tajnika za političko-vojna pitanja rekao je novinarima u telefonskom obraćanju da Sjedinjene Države i Velika Britanija imaju dugotrajne bilateralne odnose sa Saudijskom Arabijom, unatoč "teškim situacijama", kako ih je nazvao. 

Saudijska Arabija Saudijska Arabija Saveznik SAD-a i EU razapet će na križ 18-godišnjaka!

Cooper je to izjavio zamoljen za komentar odluke britanskog suda koji je zakjlučio da je  Britanija prekršila zakon dopuštajući prodaju određenih oružja Saudijskoj Arabiji.

Nekoliko nevladinih udruga pozvalo je Francusku da slijedi primjer Velike Britanije koja je zabranila nove ugovore za prodaju britanskog oružja Saudijcia kako bi spriječila da se koristi u sukobu u Jemenu, prenosi agencije France presse.

Saudijska Arabija od 2015. vojno intervenira u susjednom Jemenu na čelu koalicije arapske koalicije koja se bori na strani provladinih snaga, a protiv pobunjenih Hutija kojima pomaže Iran.

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • prajdali100:

    Trump se pokazao kao beskrupulozni, amoralni trgovac.Braniti tipove koji su onako zvjerski ubili novinara je degutantno.Ići s njima u " poslovne" aranžmane je dno dna.