Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Malverzacije

Riječki poduzetnik prijavljen zbog utaje 89 milijuna kuna

3. maj
Goran Kovačić/Pixsell
16.06.2010.
u 12:13

U vrijeme neprekidne blokade žiro-računa jedne od tvrtki kojoj je i vlasnik i predsjednik uprave, od prosinca 2006. do kraja 2009., izbjegavao je podmirivati porezne obveze, doprinose i druga davanja.

Matu Markanovića, poznatog riječkog poduzetnika i najvećeg kooperanta brodogradilišta “3.maj”, svojedobno i člana Nadzornog odbora škvera kojega je imenovalo Ministarstva gospodarstva, policija je osumnjičila zbog utaje gotovo 90 milijuna kuna.

To je iznos neplaćenog poreza, doprinosa i drugih davanja državi koji u razdoblju od tri godine, od kraja 2006. godine do kraja 2009. godine, nije završio u proračunu, nego je ostao na računu jedne od nekoliko njegovih tvrtki. Zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju prijavljen je Državnom odvjetništvu, a malverzacije se odnose na njegove dvije tvrtke. Policija ne navodi o kojim je tvrtkama riječ, no najvjerojatnije su to poduzeća Teri-Crotek i Tekol - Teri koja su poslovala s “3. majem”.

Sebi je znao naplatiti


U jesen prošle godine, kad je u riječkom brodogradilištu “zakuhalo” i radničko nezadovoljstvo preraslo u prosvjede, policija je počela “češljati” poslovanje škvera s najvećim kooperantima pa se Markanović našao na udaru. Ustanovljeno je da je u vrijeme neprekidne blokade računa jedne tvrtke izbjegavao podmirivati obveze državi, a istodobno je naplaćivao potraživanja te blokirane tvrtke putem ugovora o cesiji zaključivanih između dužnika i druge svoje tvrtke. Tako je sebi u tri godine priskrbio 89,7 milijuna kuna.

Miljenik uprava škvera


Upravo tih godina Markanovićeva poduzeća Teri - Crotek i Tekol - Teri, kao najveći kooperanti “3. maja” za izvođenje radova antikorozivne zaštite, slovila su kao privilegirani kooperanti škvera, i u dobivanju posla i promptnom plaćanju.

Na čelu brodogradilišta bio je u “zlatno doba” za Markanovića Tomislav Prpić, postavljen za predsjednika uprave nakon smjene Gvozdena Rukavine koji je pokušao uvesti reda baš u odnose s kooperacijom.

Nagađalo se tada da je Rukavininoj smjeni “kumovao” upravo Markanović koji je s nasljednikom i mrežom svojih ljudi u škveru nastavio nesmetano raditi pod posebnim uvjetima. Štoviše, u srpnju 2007. godine postao je i članom Nadzornog odbora, a s tog je mjesta odstupio godinu dana kasnije, nakon što je to zatražio ondašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec pod pritiskom Radničkog vijeća i škverskih sindikata. Škver je nakon Prpića potkraj 2008. preuzeo Željko Starčević, direktor poznat po “peglanju kartica”, zbog čega je u siječnju ove godine i on odstupio, no i njemu se stavlja na dušu da je Markanoviću – u vrijeme kad je škver jedva održavao proizvodnju, imao blokiran račun i tražio pomoć od države za radničke plaće – osiguravao prednost u plaćanju.

Komentara 8

OB
-obrisani-
12:59 16.06.2010.

Sad će linić i kompanija iz SDP opet optuživati vladu da su krivi i za ovu pronevjeru!

SK
skinner
15:10 16.06.2010.

pada mi na pamet jedna prigodna, od Jacquesa Houdeka hadeze zna, zna, zna jel ima ko u toj stranci a da nije veliki \"domoljubni lopov\"

DU
Deleted user
12:42 16.06.2010.

ništ novo ko je sljedeći sam da sudstvo odradi pošteno svoje i sve te novce vrati u proračun da nebi čekali ko sa kutlom i ostalima koji su sve prepisali na rodbinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije