Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRGEČ S UTEGOM

Ribolovni prvak ispao – varalica!

Robby Rose
Foto: Rockwell County Sheriff\'s Office
1/4
15.04.2010.
u 15:44

Teksašanin Robby Rose, višestruki amaterski prvak u sportskom pecanju grgeča, pokušao je prošle godine varati na natjecanju na jezeru Ray Hubbard, što ga je odvelo iza rešetaka.

Natjecanja u pecanju grgeča velika su stvar u SAD-u i nagradni je fond često iznimno velik. Robby Rose iz Garlanda u Teksasu godinama je osvajao nagrade poput onih za najveću ulovljenu ribu na raznim natjecanjima, a njegovi su konkurenti često govorili da u njegovim pobjedama nije baš sve čisto.

Da njihovo rogoborenje nije samo "kiselo grožđe", nego da u tim glasinama ima nečega, pokazalo se u teksaškom okrugu Rockwall u listopadu prošle godine na natjecanju Bud Light Trail Boss Big Bass Tournament održanom na jezeru Ray Hubbard .

Naime, grgeč kojeg je Rose donio na ocjenjivanje neuobičajeno je potonuo na dno rezervoara u kojem se ribe drže prije mjerenja i puštanja natrag u vodu; kad su suci ribu pregledali, uočili su sumnjivu kvržicu i upozorili Rosea da će rasporiti i pregledati ribu, na što je on sam skrušeno iz grgeča izvukao olovni uteg od jedne funte (0,45 kg) kojim je svoj ulov težak (s utegom) 10,8 funti pokušao staviti na prvo mjesto, ispred drugoplasiranog od 10,6 funti. Mnogi ribolovci voljeli bi da je njegovu ulovu analiziran i DNK jer se dugo sumnjalo da taj česti pobjednik hvata grgeče u vodama s većim primjercima i onda ih prošverca na natjecanja u vodama s manjim grgečima.

Robby Rose, koji je osvojio brojna amaterska natjecanja (ali je na profesionalnoj razini, pod većom paskom sudaca, doživio potpun neuspjeh) i skoro svake godine pecao iz novog broda zahvaljujući sponzorima, priznao je svoju "pogrešku u prosudbi" i ugasio sve svoje internetske stranice.

Da Roseova nesreća bude veća, zbog bogatog fonda nagrada njegov pokušaj varanja nije završio kao prekršaj, nego kao kazneno djelo, jer je sponzor Budweiser za pobjednika osigurao ribolovni brod Legend vrijedan 55.000 dolara.

- Shvatili smo ovaj slučaj vrlo ozbiljno jer, što se nas tiče, tu se ne radi o ribi od 10 funti, već o pokušaju nezakonitog prisvajanja 55.000 dolara vrijednoga ribolovnog broda – rekla je tužiteljica okruga Rockwall Kenda Culpepper.

Robby Rose je 13. travnja konačno priznao krivnju i dobio osudu: pored globe od 3000 dolara i obaveze društveno korisnog rada, morat će na 15 dana u zatvor, a uvjetno je osuđen na pet godina i, što će mu vjerojatno pasti najteže, na također pet godina ostao je bez ribolovne dozvole.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije