Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dosta je odricanja

Ribić: Zbog ukidanja regresa i božićnica moguć štrajk u školama!

'23.02.2012., Zagreb - Vilim Ribic daje novinarima izjavu o problemima proizvodjaca mlijeka. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
'Davor Visnjic/PIXSELL'
28.05.2012.
u 18:59

– Nema li Vlada razumne argumente za najave po kojima bi nam uzela regres i božićnicu, a do sada ih nisam čuo, sasvim je izgledno da dođe i do štrajka – kazao je šef Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić

– Zaposleni u znanosti i obrazovanju dosta su se odricali, od 2009. naovamo državi su prepustili 7,4 milijarde kuna. Nema li Vlada razumne argumente za najave po kojima bi nam uzela regres i božićnicu, a do sada ih nisam čuo, sasvim je izgledno da dođe i do štrajka. Ne samo početkom sljedeće školske godine nego i krajem ove – rezolutan je šef Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Sindikalcima je Vlada poprilično istanjila živce taktikom najava rezanja prava, uz istodobno zaobilaženje izravnih razgovora.

Pozovite nas već jednom da čujemo što točno želite i predlažete, pa ćemo razgovarati argumentima, vape sindikati javnih službi čije su oči uprte u Vladu.

– Ne izluđujte nas više, već nas pozovite za stol – poručuje Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

– Treba razjasniti kako država planira rezanje važećih kolektivnih ugovora. Primjerice, o božićnici imamo vremena razgovarati, ali o regresu koji se počeo isplaćivati to nije moguće – kaže Avberšek. Dr. Ivica Babić iz liječničkog sindikata poručuje da će prevladati razuman pristup i snaga argumenata kad do pregovora dođe.

– Dok su na slobodi Kalmeta i ekipa koji su počinili milijunske štete, dotle smatram da nema osnove tražiti od zaposlenih da se odriču. Vidjet ćemo hoće li uopće i tražiti od nas da se nečega odričemo – kaže Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Komentara 57

ST
stefj
19:24 28.05.2012.

Pa zapravo sindikati imaju pravo... Dobili smo PDV 25%, dobili smo veći porez na dobit, dobili smo veće namete na plaće, zadužili smo se do sada koliko za prošlu cijelu godinu, zašto onda smanjivati plaće? Pa sad ima love, a pod kraj godine kada će opet faliti, opet idu novi porezi i nova davanja. Pa to je bar jednostavno. Svi mi obični građani jako smo sretni što plaćamo tolike poreze i davanja, samo da bi predraga nam državna služba mogla uživati u ispregovaranim pravima. A privreda jednostavno vapi za dodatnim opterećenjima, da slučajno koji birokrata ne bi ostao bez božičnice.

ST
stefj
19:33 28.05.2012.

Zašto vlada ne pregovara sa sindikatima državnih i javnih poduzeća? A zašto bi? Do sada su svki pregovori završili pogubno za obične građane - dobili smo veći PDV (23%), dobili smo krizni porez, veće cijene, itd. Ovaj puta je sve to vlada napravila i sama - digla je cijene struje, plina, vode, digla je PDV, uvela nove i veće poreze, čemu onda razgovori? Možda sindikati misle da nije digla dovoljno?

LI
lignjun
19:17 28.05.2012.

Staniću, inače si simpa lik. Ali, miša mu, složi dokaze protiv Kalmete pa onda zahtijevaj tako nešto. Jer svi znamo da je vjerojatno upleten u svašta, ali kako mu dokazati kad ga štiti Karamarko?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije