Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ribić: Zbog ukidanja regresa i božićnica moguć štrajk u školama!

– Nema li Vlada razumne argumente za najave po kojima bi nam uzela regres i božićnicu, a do sada ih nisam čuo, sasvim je izgledno da dođe i do štrajka – kazao je šef Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić
28. svibnja 2012. u 18:59 57 komentara 2 prikaza
'23.02.2012., Zagreb - Vilim Ribic daje novinarima izjavu o problemima proizvodjaca mlijeka. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'

– Zaposleni u znanosti i obrazovanju dosta su se odricali, od 2009. naovamo državi su prepustili 7,4 milijarde kuna. Nema li Vlada razumne argumente za najave po kojima bi nam uzela regres i božićnicu, a do sada ih nisam čuo, sasvim je izgledno da dođe i do štrajka. Ne samo početkom sljedeće školske godine nego i krajem ove – rezolutan je šef Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Sindikalcima je Vlada poprilično istanjila živce taktikom najava rezanja prava, uz istodobno zaobilaženje izravnih razgovora.

Pozovite nas već jednom da čujemo što točno želite i predlažete, pa ćemo razgovarati argumentima, vape sindikati javnih službi čije su oči uprte u Vladu.

– Ne izluđujte nas više, već nas pozovite za stol – poručuje Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

– Treba razjasniti kako država planira rezanje važećih kolektivnih ugovora. Primjerice, o božićnici imamo vremena razgovarati, ali o regresu koji se počeo isplaćivati to nije moguće – kaže Avberšek. Dr. Ivica Babić iz liječničkog sindikata poručuje da će prevladati razuman pristup i snaga argumenata kad do pregovora dođe.

– Dok su na slobodi Kalmeta i ekipa koji su počinili milijunske štete, dotle smatram da nema osnove tražiti od zaposlenih da se odriču. Vidjet ćemo hoće li uopće i tražiti od nas da se nečega odričemo – kaže Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • stefj:

    Pa zapravo sindikati imaju pravo... Dobili smo PDV 25%, dobili smo veći porez na dobit, dobili smo veće namete na plaće, zadužili smo se do sada koliko za prošlu cijelu godinu, zašto onda smanjivati plaće? Pa sad ima love, a ... prikaži još! pod kraj godine kada će opet faliti, opet idu novi porezi i nova davanja. Pa to je bar jednostavno. Svi mi obični građani jako smo sretni što plaćamo tolike poreze i davanja, samo da bi predraga nam državna služba mogla uživati u ispregovaranim pravima. A privreda jednostavno vapi za dodatnim opterećenjima, da slučajno koji birokrata ne bi ostao bez božičnice.

  • stefj:

    Zašto vlada ne pregovara sa sindikatima državnih i javnih poduzeća? A zašto bi? Do sada su svki pregovori završili pogubno za obične građane - dobili smo veći PDV (23%), dobili smo krizni porez, veće cijene, itd. Ovaj puta je sve ... prikaži još! to vlada napravila i sama - digla je cijene struje, plina, vode, digla je PDV, uvela nove i veće poreze, čemu onda razgovori? Možda sindikati misle da nije digla dovoljno?

  • lignjun:

    Staniću, inače si simpa lik. Ali, miša mu, složi dokaze protiv Kalmete pa onda zahtijevaj tako nešto. Jer svi znamo da je vjerojatno upleten u svašta, ali kako mu dokazati kad ga štiti Karamarko?