Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA PLAĆE Uz posredovanje Mesića i Sanadera sastanak sindikalista i ministara

Ribić: Štrajk ide dalje, dogovor ipak moguć

hrv-ribic-txt.jpg
import
23.11.2006.
u 19:51

– Nema sporazuma. Ministri financija i obrazovanja dali su nam ponudu koja nas ne može zadovoljiti – zaključio je sinoć mukotrpan dan “natezanja” između Vlade i školskih sindikata predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. On i njegovi kolege Vilim Ribić, iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, i Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata učitelja, tvrde da su im ministri Šuker i Primorac ponudili da se 20 postotno zaostajanje njihovih plaća nadoknadi u roku od 10 godina.

Sindikati bi večeras o ponudi trebali obavijestiti svoje članstvo koje će, kažu, reći zadnju. – Nema dogovora, štrajk ide dalje – poručuje Ribić. Na pitanje je li ipak dogovor moguć odgovaraju: – Možda se dogodi čudo. Dodaju da za ozbiljnu Vladu sindikalni prijedlog da nadoknada potraje pet godina ne bi smio predstavljati problem. Za razliku od njih, ministar obrazovanja Dragan Primorac zvučao je optimističnije. Očekuje da će se sindikati danas izjasniti o Vladinu prijedlogu i dvije varijante ponude (druga je navodno na pet godina, ali se nije moglo doznati što je još u njoj, a sindikatima predstavlja problem).

– Vjerujem da će problem biti riješen i da će štrajkovi u prosvjeti postati prošlost. Ministar financija Ivan Šuker, uz napomenu da ipak treba biti realan, očekuje da sindikati razmotre ponude i ističe: – Takvo povećanje plaća i problem prosvjetara nemoguće je riješiti tijekom jedne godine.

Inače, završni razgovori vođeni su u večernjim satima u ministarstvu financija, a sudjelovali su predstavnici sindikata i dva ministra. U poslijepodnevnim satima između sindikata i ministarstava posredovali su predsjednik države Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader. Sastanku u Vladi uz Mesića i Sanadera bili su nazočni potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministri Primorac i Ivan Šuker te predstavnici sindikata.

Tijekom jutra sindikalni čelnici bili su zadovoljni štrajkom. – Počeli smo fantastično. Ovo se još nije dogodilo. Štrajka više od 90 posto zaposlenih, a ima škola u kojima baš nitko ne radi – rekao je Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata učitelja, ushićen rezultatima prvog dana štrajka učitelja. Takav odziv posljedica je nezadovoljstva prosvjetara i nad time bi se, drži Laktašić, netko trebao duboko zamisliti. Podjednako zadovoljan bio je i njegov kolega, predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec jer je drugog dana u štrajku bilo 94 posto profesora, odnosno više nego u srijedu, prvog dana štrajka. Važnim je ocijenio što je u osam županija štrajk bio stopostotan.

– Danas u Hrvatskoj nema nastave, pokazali smo da nam je dosta. Vlada očito odustaje od “Hrvatske zemlje znanja” i ide u Hrvatsku neznanja u kojoj će se baviti prošlošću – pribojavao se ujutro Mihalinec. Ribić dodaje da će ubuduće “kad netko od političara spomene “Hrvatsku zemlju znanja” prosvjetari ići u štrajk, makar na pola dana. Kolegama iz škola danas će se pridružiti sveučilišni profesori.


Šuker: Nisam u sukobu s ministrom Primorcem

Nema nikakva sukoba između mene i ministra Primorca tvrdi ministar financija Šuker. Glavni državni financijaš uopće nije htio komentirati takve navode, vjerojatno i zato što Sanaderova vlada nikad ne govori o unutarnjim sukobima. Kao ministar financija zastupam fiskalne projekcije Vlade i nemam ovlasti od njih odstupiti kazao je Šuker. Jedan drugi dužnosnik Vlade međutim kaže da se s tri sindikata obrazovanja "dalje traže rješenja kako bi im se isplatile neke naknade iznad 6-postotnog povećanja". Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je da postoje mogućnosti da se pronađe dodatnog novca unutar proračuna Ministarstva obrazovanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije