Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ribić: Odaziv je iznad očekivanja, negdje čak i 100 postotni

Ako ne štite mlade, najranjivije i starije mogu raspustiti Vladu i povući se jer su u suprotnosti s temeljima socijaldemokratske orijentacije, ocijenio je Nikica Gilić naglašavajući da Vlada štedi na pogrešan način
29. svibnja 2014. u 16:23 0 komentara 210 prikaza
Vilim Ribić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojem se posljednjih godina često prosvjedovalo, danas je štrajkalo, prema procjeni štrajkaškog odbora, oko 80 posto zaposlenih.

- Knjižnica ne radi, tajništvo ne radi, nema nastave - kazao je predsjednik NO Sindikata znanosti Nikica Gilić. Naglasio je da ova Vlada udara na najslabije - onemogućava zapošljavanje mladih, smanjuje plaću najstarijima i izdvajaju se oni s najnižim primanjima. 

- Ako ne štite mlade, najranjivije i starije mogu raspustiti Vladu i povući se jer su u suprotnosti s temeljima socijaldemokratske orijentacije - ocijenio je Gilić naglašavajući da Vlada štedi na pogrešan način. S nim se slaže i kolega mu s FER-a Tomislav Šikić koji drži da uštede na plaćama zaposlenih u visokom obrazovanju i znanosti neće spasiti državu.

- Ako ne mogu napredovati mladi će otići vani i to je najgore što nam se može dogoditi - kaže Šikić zalažući se da fakultetima ostane novac kojeg zarade surađujući s gospodarstvom. Unatoč velikom odzivu na štrajk, dio profesora je ipak odradio neke obveze prema studentima, primjerice neki su pisali kolokvije. U Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja, koji je štrajk i pokrenuo zbog smanjenja plaća i sustavnih restrikcija u znanosti i visokom obrazovanju, zadovoljni su protokom svoje akcije.

- Odaziv u štrajku na fakultetima i veleučilištima je iznad svih naših očekivanja. Najveći i najpoznatiji fakulteti su u štrajku i nastava se ne održava ili se održava sasvim sporadično a sve druge službe ne rade - kaže Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća NSZ-a, dodajući da je u prvom dijelu dana, dakle za vrijeme glavnine predavanja, zabilježen vrlo visok odaziv. Između 80 i 100 posto nastave se otkazalo na Rudarsko-geološko naftnom fakultetu i na Učiteljskom fakultetu (po jedan štrajkbreher na svakom), na Arhitekturi u Zg, PMF Split, Filozofski fakultet u Zg, Poljoprivredni Os, Agronomski Zg, Pravni Split, Edukacijski fakultet, Strojarski Zg, Prometni fakultet Zg, Nacionalna i sveučilišna knjižnica ne radi s korisnicima, isto je s Knjižnicom u Rijeci. Na nekim fakultetima odaziv je polovičan, primjerice Veterinarski, Ekonomski, Građevinski Zg, Politologija Zg.

- Vidljivo je da je štrajk veoma dobro uspio. Visokom obrazovanju strana je militarna disciplina, radi se o mislećim ljudima, koji različito razmišljaju pa je ovako visoki odaziv zapravo malo čudo, i slika i prilika općeg nezadovoljstva urušavanjem znanosti i visokog školstva kao vitalne službe za budućnost ove zemlje. Znak je to neslaganja s nerazumnim i nekorisnim smanjivanjem plaća, eksperimentiranjem sa sustavom i nekompetentnošću ekipe koja vodi Ministarstvo - ustvrdio je Ribić. 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.