Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči potpisa

Ribić ne popušta, ostali sindikati spremni na žrtve

Vilim Ribic
Žarko Bašić/Pixsell
10.07.2012.
u 16:55

Sindikati okupljeni u Maticu sindikata oko Vilima Ribića inzistiraju da dvije božićnice, jedan regres i jubilarne nagrade, ukupno teški više od milijardu i pol kuna, budu beskamatni zajam zaposlenika Vladi

Sindikati okupljeni u Maticu sindikata, oko Vilima Ribića, ne žele pristati na odricanje od prava nego inzistiraju da dvije božićnice, jedan regres i jubilarne nagrade, ukupno teški više od 1,5 milijardu kuna, budu beskamatni zajam zaposlenika Vladi. Ako resorni ministar Mirando Mrsić ne prihvati taj zahtjev, u popodnevnim satima odbit će potpisati sporazum o o izmjeni Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe.

– Vlada ne želi prihvatiti zajam od 0 posto, a uzima kredite od banaka po kamati od 7 posto – rekao je Ribić za Večernji list. Nepopustljivi sindikalist time stavlja plaću više od 240 tisuća zaposlenih pod upitnik jer izvršenje proračuna pokazuje da država bez ušteda neće imati dovoljno novca za plaće do kraja godine.

Postojeći dogovor koji uključuje štednju i na naknadi za prijevoz zaštitio je osnovicu plaće, a Vlada se obvezala i revitalizirati uredbu o povećanju plaće prosvjetara za 3, 5, 7, odnosno 9 posto odmah nakon potpisa sporazuma. Naknada za prijevoz isplaćivat će se samo onima koji dokažu troškove računom za kupljenu kartu, a oni koji se koriste automobilom dobit će 65 posto od najnižeg iznosa računa, ako rade u mjestu u kojem postoji mogućnost korištenja javnog prijevoza ili 10 posto cijene litre goriva po prijeđenom kilometru, za one kojima je javni prijevoz nedostupan. Time su Vlada i sindikati došli do točke u kojoj su uspjeli zaštititi cijenu rada, a istovremeno postići potrebne uštede. Ako sindikati odbiju potpisati i zadnje rješenje postignuto kompromisom i popuštanjem Vlade, Mrsić će pokrenuti postupak mirenja, koji vodi u otkazivanje TKU.

Sindikati su podijeljeni pri čemu četiri sindikata prihvaćaju odricanje uvjetovano krizom, a četiri sindikata, od kojih tri iz obrazovanja okupljena oko Ribića, ne popuštaju u svojim htijenjima da se jednog dana isplate materijalna prava kojih su se odrekli. Ribić svoj potpis uvjetuje i izmjenama u prijedlogu Zakona o reprezentativnosti na način da se iz njega izbaci odredba o jačanju strukovnih sindikata. Ona daje pravo na reprezentativnost strukovnom sindikatu koji u članstvu imaju minimalno 30 posto ukupnog broja zaposlenih u struci. Tom odredbom Sindikat učitelja, a vjerojatno i sindikat medicinskih sestara i tehničara, koji se mogu definirati kao strukovni sindikati, mogli bi dobiti vlastito pravo na reprezentativnost. O broju članova pojedinih sindikata više u sutrašnjem tiskanom izdanju.

Komentara 35

LI
linalena
17:21 10.07.2012.

U mojoj firmi ( strana firma) imamo prijevoz samo za Zagreb. Dodatak na staž nemamo dvije g. Ono što je bilo predviđeno kao dodatak na staž, raspodjelilo se na ljude koji su nosioci poslova. Njima je povećana osnovica .

LU
ludababa
17:42 10.07.2012.

baš me zanima kakve argumente ima sindikat, kad ti netko kaže - para nema blagajna se ne puni nemamo odakle platit!! jel oni samo u krug cvile - ali mi imamo svoja prava? Pa mi privatni sektor koji vas hranimo nemamo para, nemamo plaće, nemamo ugovore, a ni prava izgleda ni potrebe. Za Božićnice i regrese čujemo samo onda kad ih vi na tv-u povlačite da MOŽDA će vam biti ukinuto iako nikad nije. Da tad za to ne čujemo mislili bi da je to neka mitska priča!!

LI
linalena
17:19 10.07.2012.

Hoće li ministar uvesti harač, da bi Ribićevo članstvo moglo dobiti božićnice i regrese? Opet svi plaćati 2% i 4% od netto plaća i mirovina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije