Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikati

Ribić najavljuje sindikalnu stranku, a na čelu vidi Mesića

vilim ribić
Jurica Galoić/PIXSELL
17.08.2010.
u 12:46

Mesić daje podršku “trećem putu”, ali veliko je pitanje bi li se odrekao svih prava koja ima kao bivši predsjednik.

Sve političke stranke na strani su krupnog kapitala, u Hrvatskoj vlada plutokracija. SDP je liberalna stranka, NHS-u je na čelu čovjek krupnog kapitala, HSP se protivi pravnom tretmanu ratnih zločina, a HSS je seljački sindikat, oštro je nizao Vilim Ribić, šef sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Naša politička scena nema nikog tko bi štitio rad, ustvrdio je, te najavio mogućnost osnivanja nove stranke.

Obećanje ženi

– Tragamo za političkim osloncem, a možda se i sindikati upuste u političku bitku – naveo je Ribić i pozvao SDP da se vrati radu i radnicima, a Zoranu Milanoviću poručio da se pritom neće uprljati.

Iako oklijeva govoriti o detaljima svoje vizije, Ribić vidi bivšeg predsjednika Stjepana Mesića na čelu nove političke opcije. Mesić, istina, podržava stvaranje proeuropske “treće struje” i smatra da za nju ima mjesta između dva jaka bloka, međutim, veliko je pitanje bi li se stavio na njezino čelo i izgubio sva prava koja ima kao bivši predsjednik.

– Mesić se lomi između obećanja ženi da se neće više politički angažirati i preuzimanju vodstva "trećeg puta” – šaljivo komentiraju oni koji su s njim o toj temi razgovarali. Govoreći o političkoj praznini kad je o radničkim pitanjima riječ, Ribić ignorira Hrvatske laburiste - Stranku rada, koja im se jedina pridružila i sakupila 80.000 potpisa za referendum pritiv izmjena ZOR-a.

– Mi smo sindikatima prirodan saveznik – misli Lesar.

Ostali sindikalni čelnici ne vide potrebu za stvaranjem “sindikalne stranke”, svojedobne ideje i Borisa Kunsta. Štoviše, kunu se da tu ne bi sudjelovali. Ozren Matijašević drži da bi dobro bilo sudjelovanje sindikata u radu parlamenta, kao u Sloveniji. I Krešo Sever najvažnijim smatra da je logičnije osnažiti sindikate, a na primjeru umirovljeničkog paktiranja s vlasti upozorava na teret kompromisa koje takva situacija nosi.

Neutralnost je pogrešna

Ipak, ideju vrlo poželjnom smatra sociolog Zoran Malenica:

– Teza o neutralnosti sindikata je pogrešna, oni su najčešće vezani uz socijaldemokrate, a tu su sad i Laburisti. Zadnjih godina klasično radništvo zapostavljeno je i u sindikatima i u SDP-u. Više je to stjecaj okolnosti nego namjera, jer izgubili su ih potezima koalicijske vlade koji su se, međutim, trebali nastaviti.

Komentara 118

PU
pumbica
18:41 17.08.2010.

Ribić znao sam da se boriš za fotelju.Jer stranka sindukata nigdje u svijetu ne postoji.Lsžov kako si varao članove....

PO
power123
10:50 19.08.2010.

Presmijesno.

KU
kukuriku
17:22 17.08.2010.

eko,..i Wilim iz Wiene, zéli postati Séf-bande...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije