Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštićena vrsta

Ribar ulovio jesetru tešku četvrt tone i vrijednu 22.000 dolara

Jesetra Heilongjiang
Xinhua
07.09.2010.
u 18:57

Bezazlena riba, cijenjena jer su ženke bogate skupom ikrom, živi na muljevitu dnu po kojemu ruje u potrazi za puževima, školjkama i račićima.

Fotografije ribara iz grada Wuyuna u okrugu Jiayinu u pokrajini na krajnjem sjeveroistoku Kine poput plamena proširile su se azijskim ogrankom interneta. U rijeci Heilongjiang 5. rujna ulovio je četvrt tone tešku golemu jesetru (lat. Huso huso). Očekuje da će, kad je proda, za nju dobiti 150.000 juana, što je malo više od 22.000 dolara.

Jesetra je posebno cijenjena jer ženke nose golemu količinu ikre od koje se radi i danas "zlatom plaćen" skupocjeni crni kavijar. U Rusiji na Kaspijskom jezeru i porječjima rijeka koje se ulijevaju u Crno more jesetra je žaštićena, ali u Rusiji, Azerbejdžanu i Moldaviji jesetre uzgajaju u zatočeništvu gdje im ikru "muzu" zbog kavijara. Iako golema, jesetra je bezazlena riba koja se drži muljevita dna po kojemu ruje izrazitim rilom i hrani se pronađenim pužićima, školjkama i račićima. Kada spolno sazrije iz slanih ili bočatih voda pliva uzvodno da u gornjim vodotocima, gdje je dno kamenito, položi ikru koja se lijepi za kamenje.

Ključne riječi

Komentara 6

BR
bruno1
10:18 08.09.2010.

ubojice!!!!

OB
-obrisani-
20:47 07.09.2010.

Nekad ih je bilo i u dunavu dok nije izgradjena brana Djerdap!

OB
-obrisani-
02:21 08.09.2010.

Riba ko konj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije